Tojás diéta – avagy a tyúk aki mindent tudott

A tojás diéta, tojás fogyókúra vagy esetleg még tojásos fogyókúra nagy népszerűségét éli napjainkban.

Miért pont a tojás? Miért tud a tyúk mindent?

Olvass tovább!

 

A tojás mint szuperfood

 

A tojás rengeteg tápanyagot, fehérjét és vitaminokat tartalmaz. Az okos tyúk jól tudta mire van szükségünk. És persze neki is. Mindez a rengeteg tápanyag és fehérje viszonylag kis helyen és relatív kevés kalóriatartalommal párosul. Ez együtt a fogyókúrák tökéletes alapanyagává teszi a tojást.

 

Egészséges vajon a tojás?

 

A tojás mint sok más hízlalónak és egészsésgtelennek ítélt ételünk visszanyerte illetve lassan visszanyeri a megérdemelt helyét a táplálkozásunkban. Rengeteg tápanyagot és fehérjét tartalmaz. Mivel tápanyagból sok van benne ha kevesebbet eszünk is még sem megy szervezetünk működésének rovására. Hormonjaink működésének is jót tesz, ha tojással indítjuk a napot.

 

Mi van a tojásban?

 

A tojás gazdag vitaminokban, vasban, omega-3 zsírsavakban. Miért is fontos nekünk az omega-3 zsírsav? Röviden összefoglalva, az omega-3 zsírsav kedvezően befolyásolja egész szervezetünk működését. A keringési rendszer, az agyműködés, hangulatzavarok és sok más betegség is megelőzhető, illetve javítható a fogyasztásával. A szervezetünk nem állít elő omega-3 zsírsavat ezt a táplálékkal kell bevinnünk. Erre viszont a tojás fogyasztása remek megoldás. A tojás 12 vitamint tartalmaz, köztük D vitamint is. A D-vitamin lényeges az immunrendszer megfelelő működéséhez, és szerepet játszhat a rák megelőzésében is. Ha reggelire elfogyasztunk 1-2 tojást, a magas fehérjetartalma miatt tovább bírjuk majd éhségérzet nélkül.

 

De mi is az a tojás diéta?

 

Csak tojást ehetünk egy vagy esetleg két hétig? Többé kevésbé erről van szó, de nem ilyen egyszerű a helyzet. A tojás fogyókúrának is több féle változata létezik, különböző nehézségi fokkal. Ez alatt az értem, hogy a tojás diétában megengedett ételek száma és mibenléte is változhat. Alapvetően hasonló a magas fehérje/alacsony szénhidrát tartalmú diétákhoz, mint például az Atkins vagy a ketogen diéta.

Az interneten is rengeteg tojás fogyókúra recept található. A nagyon szélsőségesek esetében jobb meggondolni valóban ezt szeretnénk-e. De ízelítőnek íme egy egy hetes mintaétrend:

 

1.nap

  • reggeli – 2 főtt tojás, 2 narancs, 1 pohár zsírszegény tej
  • ebéd – kevés főtt csirke, 1 pohár joghurt
  • vacsora – 1 főtt tojás, kevés párolt csirke, 1 narancs

2.nap

  • reggeli – 2 főtt tojás és 1 citrom leve egy pohár langyos vízben
  • ebéd – kevés sült hal, 1 grapefruit
  • vacsora – 3 főtt tojás

3.nap

  • reggeli – 2 főt tojás 1 citrom leve egy pohár langyos vízbe
  • ebéd – kevés főtt/párolt marhahús 1 grapefruit
  • vacsora – 3 főtt tojás

4.nap

  • reggeli – rántotta 3 tojásból, hagymával, petrezselyemmel, ízlés szerint kaporral
  • ebéd – kevés párolt csirke zöld salátával
  • vacsora – 1 főtt tojás 2 narancs

5.nap

  • reggeli – 2 sárgarépa, 2 főtt tojás, 1 evőkanál tejföl
  • ebéd – 2 sárgarépa, 1 pohár frissen facsart narancslé
  • vacsora – 10 dkg párolt hal, 1 főtt tojás

6.nap

  • reggeli – 1 pohár zsírszegény joghurt, 1 narancs vagy citrom frissen facsart leve
  • ebéd – 2 főtt tojás, 2 grapefruit
  • vacsora – 1 pohár víz

7.nap

  • reggeli – 2 főtt tojás, 1 fél grapefruit
  • ebéd – 20 dkg sovány marhahús, 1 narancs
  • vacsora – 1 pohár víz

 

A kevés, kb 15-20 dkg sovány húst, halat jelent.

Amit a fenti tojás diéta ígér az nem kevesebb, mint heti 5-6 kiló elvesztése. De semmi esetre sem ajánlott 1 hétnél tovább kísérletezni vele. A másik oldalról viszont csak a kilóinkat veszíthetjük, miért ne próbálnánk ki egyszer. Feltéve ha kibírjuk. Személyes kedvencem a fenti menüből a 6. és 7. napi vacsora. Szintén lényeges hogy ha ugyan csak 1 hétre is de felfüggesztjük az egészségtelen, adalékanyagoktól hemzsegő ételek fogyasztását.

 

Tojás fogyókúra változatok:

 

Ahogy azt már említettük, számos változata van a tojás diétának, külöböző engedékenységi fokokkal. A legnépszerűbb, és valószínűleg a legkevésbbé szélsőséges változat a tojás mellet engedélyez más ételeket is, bár a szervezetnek szükséges fehérje nagy részét tojásból szerzi be.

A megengedő

Ez valahogy így néz ki: reggelire 2-3 tojás, grapefruit, alacsony szénhidrát tartalmú zöldségek és sovány hús. Ebédre fogyasztható vagy még egy adag tojás vagy pedig sovány csirke, esetleg hal. Ugyanez elmondható a vacsoráról is. A saláta és az alacsony szénhidrát tartalmú zöldségek mennyisége nem korlátozott. Gyümölcsből mindössze egy vagy két adagot ajánlott fogyasztani naponta. A szénhidrátokat, mint például a cukor, tészta, burgonya, kenyérfélék jobb ha egy időre elfelejtjük, vagy csak minimális mennyiségben fogyaszjuk. És íme még egy minta étrend, ami nagyon hasonló az előbbi tojás és grapefruit minta menühöz, csak egy kicsit még megengedőbb. Ez a változat már teljesen elviselhetőnek tűnik első ránézésre.

Mintaétrend 2

  • Reggeli: 1/2 grapefruit vagy 1 dl édesítetlen grapefruitlé, 2 tojás bármilyen módon elkészítve, 2 szelet bacon
  • Ebéd:1/2 grapefruit vagy 1 dl édesítetlen grapefruit lé,  bármilyen hús, bármilyen mennyiségben, saláta bármilyen salátaöntettel.
  • Vacsora: 1/2 grapefruit vagy 1 dl édesítetlen grapefruitlé, bármilyen hús vagy hal, bármilyen piros, zöld vagy sárga zöldség, vajjal bármilyen fűszerezéssel

A jó hír hogy itt még egy pohár paradicsomlé vagy zsírszegény tej fogyasztható estére a vacsora után.

A szabályok

Általánosságban fogyasztható zöldségek: lilla hagyma, zöld hagyma, borsó, paprika, retek, uborka, brokkoli, spenót, saláta, répa, káposzta.

Amit viszont nem szabad: vöröshagyma, burgonya, zeller.

A fenti szabályozás nem teljesen érthető számomra sem, különösen a zeller része, de ez a fajta diéta így működik. Mindemellett vannak más szabályai is amit javasolt betartani.

  • Lakj jól, amit pedig meg kell enni azt meg kell enni, Vagyis nem ajánlott elhagyni sem a szalonnát sem a salátát, illetve persze a grapefruitlevet sem. Az ételek ezen variációja segíti leginkább a zsírégetést.
  • A grapefruit nagyon fontos, mert ez indítja be a zsírégetést.
  • 1 csésze kávénál nem javasolt többet fogyasztani étkezésenkén, mert befolyásolja az inzulin háztartást, ami pedig akadályozhatja a zsírégetést.
  • Két étkezés közben ne együnk. Nincs nasi, rágcsálka stb. Ha a fenti ételeket fogyasztjuk nem leszünk éhesek. Ez a diéta nem engedélyez cukrot és keményítőt, mert ezek alakulnak át zsírrá. Ellenben kifejezetten javasolja a zsírfogyasztást, ami elősegíti a zsírégetést. Például a zöldségek elkészítésénél bőségesen használjunk vajat.

A fenti diéta alapelve szerint ha ezeket az ételelket fogyasztjuk a megfelelő kombinációban, akkor fogyni fogunk. Amit viszont nem ehetünk, az a cukor, desszert, kenyér, édesburgonya, burgonya…stb.

Még egy nagyon fontos dolog. Érdemes minden 14 napból két nap szünetet tartani. Ezzel megakadályozzuk, hogy az anyagcsere az észlelt éhezés miatt lelassuljon, és ezzel együtt a fogyás sebessége is lassabb legyen.

 

A tojás és grapefruit diéta

Ugyanennek a diétának egy másik változata a tojás és grapefruit diéta. Ez alapvetően hasonló a ez előzőhöz, csak minden egyes étkezéshez engedélyezi egy fél grapefruit fogyasztását.

Az egészen extrém tojás diéta

Könnyű kitalálni, hogy ez a senki által nem követendő, és egészségesnek semmiképpen sem tekinthető tojás fogyókúra. Ez a változat csak és kizárólag a tojás fogyasztását engedélyezi. Könnyen el lehet képzelni, hogy az élelmi rostok, zöldség, gyümölcs teljes hiánya milyen szinten teszi tönkre az emésztést.

 

Tojás diéta – Hogyan kezdj hozzá?

 

Amit érdemes még a tojás diéta megkezdése előtt bevezetni, az a cukor, liszt, fehér liszt, rizs fogyasztásának elhagyása. Ez esetben az átmenet a szigorú tojás diétához könnyebb lesz. Az első néhány napban várhatóan senki sem fogja nagyon jól érezni magát. Könnyen előfordulhat hogy éhesnek és ingerlékenynek érezzük magunkat, amit még fejfájás is kísérhet. A jó hír azonban hogy mihelyt a szervezet átáll a számára szokatlan magas fehérje és alacsony kalóriatartalmú étkezésre, ezek a panaszok megszünnek.

Célszerű minél egészségesebb típusú tojást választani, mint például szabadtartású tyúkokét, GMO menteset és amilyet még csak találunk.

A tojás fogyókúra előnyei:

 

Más fogyókúrákhoz képest a tojás diéta könnyen követhető, nem kell hozzá magas költségekbe verni magunkat. Nem kell különleges alapanyagokat, porokat beszerezni. A tojás pedig könnyen elkészíthető és nem igényel különösebb tudományt. De ha valakinek még is tippekre lenne szüksége a tökéletes főtt tojás előállításához, annak ajánlom a figyelmébe ezt az írást: http://kemenytojas.com/receptek/fott-tojas/

 

A tojás fogyókúra hátrányai:

 

Az első mindjárt adja magát. Tojást tojással fogyasztani egy idő után meglehetősen egyhangú. Könnyen elcsábulunk már érdekesebb ételek felé, amelyek már esetleg kívül esnek az engedélyezett zónán.

Valamint a diéta által megengedett rost és szénhidrát szükséglet kevesebb a szervezet alapvető működéséhez szükséges mennyiségtől. Vagyis a rostok hiánya emésztési problémákhoz, a szénhidrát hiány pedig az energiaszint csökkenéséhez vezethet.

 

 

Hírességek, akik tojás diétával fogytak:

 

A tojás diétával fogyókúrázó sztárok között említhetjük Nicole Kidmant is, aki a Hideg hegy című film forgatásákor póbált annyi súlyt veszíteni, amenyit csak lehetséges volt. De nemcsak a hölgyek, hanem az urak körében is kedvelt. Adrian Brody és az angol főzőműsorok sztárjának, Nigella Lawsonnak a férje is ehhez a módszerhez fordult és tekintélyes súlytöbblettől szabadultak meg. Mondjuk nem egy hét alatt. Adrian Brody A zongorista című filmre készülve adott le kb 15 kg-t mindössze 6 hét alatt. Mit is evett? Reggelire tojást, ebédre egy kevéske grill csirkét, a vacsora pedig szintén kevés halból és párolt zöldségből állt. A kitartás azonban meghozta az eredményét.

 

Összefoglalva egy kicsit: a tojás diéta nem a legegészségesebb diéta mert nagyon kevés szénhidrátot engedélyez. Várhatóan a kilók a diéta után visszaugranak, hacsak nem nézünk tarthatóbb típusú diéta után. De ahogy a fenti példák mutatják kellő kitartással mindent lehetséges.

 

Próbáltad már?

Szólj hozzá!