Egészséges táplálkozás: 6 hasznos tipp

Azt hiszem, ha valaki igazán hasznos dolgokról szeretne írni az egészséges táplálkozás témájában, és nem csak felülni valamelyik éppen nagyon divatos trend hullámvasútjára, akkor nincs könnyű dolga.

Hogy miért? Hallottál már te is efféle dolgokat:

 • Csak a vaj – – csak a margarin.
 • A tej élet erő egészség – – nincs károsabb, mint tejet fogyasztani.
 • Zsírmentes diéta a király! – – kacsazsírban az igazság.

Talán ezek a példák is mutatják, hogy ha kijegyzetelnéd mondjuk az internetről, hogy mit ehetsz ami egészséges és mit nem, akkor könnyen arra a következtetésre jutnál, hogy egyáltalán ne egyél semmit.

Márpedig ez finoman szólva hülyeség. Ha nem eszünk semmit, az egészen biztosan nem nevezhető egészséges táplálkozásnak.

De akkor mégis, mi is pontosan az egészséges táplálkozás?

Egészséges táplálkozás: miről lesz szó ebben a cikkben?

Az alábbi linkekre kattintva az oldal megfelelő fejezetéhez juthatsz:

 1. Megmondjam neked a tutit?
 2. 1. tipp: Mit vesz a kövér ember a boltban?
 3. 2. tipp: Nem a reklám mondja meg a tutit!
 4. 3. tipp: Alapigazságok vs. aktuális mániák
 5. 4. tipp: Hogyan is vagyunk összerakva?
 6. 5. tipp: Nézd meg, kinek hiszel!
 7. 6. tipp: Ne higgy el semmit!

Megmondjam neked a tutit?

Ha erre vársz, rossz hírem van. A tutit nem fogom megmondani.

De adok néhány olyan tippet, amit máshol általában nem olvashatsz az egészséges táplálkozás témájában.

Hogy miért?

Mert igazából én úgy látom, hogy mindenki azzal van elfoglalva, hogy megmondja neked a tutit.

Valamiért elkezd követni egy divatot – legyen ez mondjuk a kuzmikom diéta (nincs ilyen diéta – csak kitaláltam). Aztán mondjuk indít egy blogot a kuzmikom diétáról, vagy ha szerencsésebb volt a csillagzata akkor megvesz egy hírportált, és telekürtöli a világot az egy és igaz kuzmikom mindenféle jótékony hatásáról.

Látod hol a hiba?

Nem veled foglalkozik, és nem is az egészséggel.

Az egyetlen célja már csak az, hogy bármi áron bebizonyítsa, hogy mennyire igaza van. Hogy mennyire a kuzmikom diéta a tuti, az egyetlen. És már szó sincs egészséges táplálkozásról.

Szóval óvakodj a tuti-megmondóktól – de erről bővebben majd a cikk alján, a haladóknak szóló részben.

És most lássuk a tippeket az egészséges táplálkozás témájában – amik nem akarnak semmilyen divatra felülni!

Egészséges táplálkozás tipp #1: Mit vesz a kövér ember a boltban?

Na ez megdöbbentett így elsőre?

Lehet, de a dolog nagyon egyszerű. Legközelebb, amikor elmész vásárolni, nézz ki magadnak egy olyan jó kövér, nagyra nőtt embert. Valakit, akire így ránézésre, testileg nem akarsz haszonlítani.

Na persze ne úgy nézd, hogy az feltűnő legyen, mert nem a bunkóság a cél. Neki is meg lehet a maga baja – esetleg ajánld neki a fittklub.com-ot!

Csak figyeld meg, hogy milyen termékeket tesz a kosarába. Mit vesz, mit fog enni és inni a következő néhány napban.

És ha már nem akarsz hasonlítani rá, akkor egyszerűen ne vedd és ne edd azt, amit nála láttál!

Egészséges táplálkozás tipp #2: Nem a reklám mondja meg a tutit!

Ha az egészséges táplálkozásról a reklámok alapján döntenénk, akkor az étrendünk nagyjából porlevesből, zacskós kroaszánból, tejcsokoládéból és gyorséttermi menüből állna, desszertként egy kis fájdalomcsillapítóval megkoronázva.

Márpedig ha egyvalamiben szerintem mindenki egyetért, akkor az, hogy ezeknek a dolgoknak nem sok köze van az egészséges táplálkozáshoz.

Szóval a képlet egyszerű: a reklámok minden esetben a hirdető bevételének növelését szolgálják, és nem adnak neked támpontot abban, hogy mi egészséges vagy mi nem.

Egészséges táplálkozás tipp #3: Alapigazságok vs. aktuális mániák

Attól, hogy valami divatos, még lehet igaz.

Fontos, hogy meg tudd különböztetni az alapigazságokat azoktól a múló divatoktól, amik könnyen összezavarnak az egészséges táplálkozás témájában.

Nézzünk egy példát!

Az, hogy elég vizet kell fogyasztanunk, egy alapigazság. A testünk 60-70%-a víz. Takaréklángon és nem egészségesen működünk, ha nem juttatunk elég folyadékot tiszta víz formájában a szervezetünkbe nap mint nap.

De attól, hogy ez igaz, még nem biztos, hogy minden divat, minden hóbort igaz, ami azt hangoztatja, hogy igyál elég vizet.

Egészséges táplálkozás tipp #4: Hogyan is vagyunk összerakva?

Talán ha az egészséges táplálkozás témájában megpróbálnánk objektíven eldönteni, hogy mi is jó, akkor az egyik legfontosabb lépés az lenne, hogy megvizsgáljuk, hogyan is vagyunk összerakva.

Márpedig ez nem elmélet. Mindenféle divat vagy trend nélkül tudhatjuk, hogy miből áll a testünk (forrás: Wikipedia, kb. átlagos adatok):

Emberi test összetétele
Az emberi test összetétele
 • 64% víz
 • 20% fehérje
 • 10% zsír
 • 5% ásványi anyagok
 • 1% szénhidrát

Csak nézz rá ezekre a számokra! Vajon ehhez mérten táplálkozol? Sőt: általában manapság ehhez mérten táplálkozunk?

Ezek az arányok köszönnek vissza a divatos táplálkozási mániákból?

Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem például ez alapján valahogy nem reális a zsírmentes táplálkozás hirdetése egy olyan szervezet számára, ami maga is 10%-ban zsírokból áll.

De kicsit már túlmentem azon a határon, amit saját magam állítottam – úgyhogy itt most inkább feldobom neked a labdát. Gondold végig a fenti arányok alapján, vajon melyik diéta, melyik táplálkozás lehet egyben valóban egészséges is.

Persze ez nem kell, hogy azt jelentse, hogy mostantól ebben az arányban kell tápanyagokat bevinni a testünkbe. Én csak azt szerettem volna, ha a legújabb őrület kapcsán elgondolkozol, vajon mennyi annak a valóságtartalma, mi köze van igazából az emberi testhez, és mennyire csak egy múló divat.

A végére: egészséges táplálkozás tippek csak haladóknak!

Egészséges táplálkozás tipp #5: Nézd meg, kinek hiszel

Ezt szeretném, ha pozitív értelemben néznéd. Vagyis nem azt akartam mondani, hogy kinek ne higgy, hanem azt, hogy válaszd ki magadnak azokat, akiknek az egészséges táplálkozás témájában hiszel.

Nem kell, hogy vakon kövess valakit vagy valakiket. De az igenis hasznos, ha van néhány olyan személy, akiknek a véleménye fontos számodra.

Amikor elakadsz, amikor például egy alapanyagról nem tudod eldönteni, hogy az egészséges-e vagy sem, akkor még mindig jobb, ha van számodra egy-két olyan ember, akinek a véleményére adsz, mintha a neten böngészve akarod megtalálni a tutit. Tudod: a tutit senki sem mondja meg neked, csak a saját mániáját erőlteti rád.

És hogy honnan tudod eldönteni, hogy kinek a vélaményérew hallgass?

Egészséges táplálkozás tipp #6: Ne higgy el semmit!

Avagy: Mi az, ami neked jó?

Ez annyira egyszerű, mint ahogy le van írva. Mégis gyakran elfelejtjük.

Mondhatja bárki, tűnhet bármilyen igaznak a legújabb elmélet, vajon neked igaz? Vajon ha te azt az ételt eszed, akkor jól érzed vele magad? Ha azt a diétát választod, akkor heppi-heppi vagy inkább depis leszel?

Az a helyzet, hogy ha egy ételt elfogyasztunk, akkor általában belül tudjuk, hogy az jó volt-e nekünk vagy sem. Nem feltétlenül azonnal – hiszen két pofára betömni egy hatalmas csokitortát egy ideig biztos feldobja az embert.

De mondjuk hosszabb távon. Hogy érzed magad 2-3 órával utána? Hogy érzed magad egy diétával, ha 2-3 hétig alkalmaztad? Vagy egy táplálékkiegészítővel egy hónap után?

Ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk. Az nem lehet, hogy minden, ami nekem jó az neked is jó. És fordítva.

Szóval csak vedd a fáradságot, és valld be magadnak, hogy mivel érzed jól magad. Hidd el, nálad jobban senki sem ismer téged. És ha csak ezt az egy – bár haladó – tippet betartod, akkor már akár néhány hét alatt is lényegesen jobban érezheted magad a saját bőrödben! És mi más lehetne az egészséges táplálkozás célja, ha nem ez?

Szólj hozzá!