Az egészséges életmód 5 titka

Manapság szinte nincs olyan ember, akinek így vagy úgy ne lenne fontos az egészséges életmód. Rengeteget hallunk erről a témáról a TV-ben, rádióban, de olvasunk az interneten, Facbookon is vagy akár csak barátaink, rokonaink között kerül szóba a téma.

Az egészséges életmód – ahogy a neve is sugallja – valami nagyon jó, valami nagyon pozitív dolog.

De mégis, mit jelent? Van-e egy univerzális megoldás mindenkinek, vagy ez személyre szabott? Esetleg még attól is függ, hogy éppen milyen környezetben élsz, mit dolgozol, mit csinálsz?

Engedd meg, hogy néhány gondolatot megosszak veled az egészséges életmód témájában. Talán egyetértesz velem, talán nem. Talán tudok neked olyat mondani, amit végiggondolva átértékeled, amit eddig erről a témáról feltételeztél. És a végén megosztom veled azt az 5 titkot, ami szerintem, a környezetemben élő emberek megfigyelése alapján, az egészséges életmód valódi 5 titka.

Hogyan éljünk egészségesen?

Az egészséges életmód tulajdonképpen nem jelent mást, mint választ a kérdésre: Hogyan éljünk egészségesen? Mit tegyünk, mit együnk azért, hogy ne legyünk betegek?

Első körben persze az ember rögtön a sportolásra és az egészségesnek hitt ételekre – pl. salátára, halra – gondol. De az igazi kérdés az, hogy vajon itt van-e a lényeg? A sportolás és a salátaevés önmagukban biztosítják-e azt, hogy egészséges és hosszú életet élj?

Body builder

Ha jobban belegondolunk, valószínűleg nem. Egy izomnövesztésre hajtó body builder is tulajdonképpen sportol, mégsem hiszem, hogy sokunknak az egészséges életmód jutna eszünkbe akkor, ha rágondolunk vagy akár csak ránézünk.

De valami hasonló lehet igaz az ételekre is. Ki ne látott volna már olyan embert a környezetében, aki megrögzött egészségmániájából adódóan szinte csak nyers zöldséget eszik, és hát őszintén szólva, ránézésre nem az a kicsattanó egészség, ami először eszünkbe jut róla.

Persze távol álljon tőlem, hogy ezzel azt akarjam mondani, hogy a sport vagy a saláták, zöldségek fogyasztása nem járulnak hozzá az egészséges életmódhoz. De ezek a példák is azt mutatják, hogy talán van valami, ami több ennél, amire ahhoz van szükség, hogy igazán jól érezd magad a bőrödben&#8230?!

A mértékletesség sem utolsó

A testét agyonezdő bodybuilderre vagy a salátát rágcsáló nádszálkisasszonyva gondolva az ember könnyen arra a következtetésre jut – talán nem is helytelenül -, hogy valahol az egészséges életmódhoz, a boldog élethez hozzátartozik az is, hogy mértékkel tudjunk kezelni bármilyen dolgot.

Hogy attól, hogy olvasunk valamit a neten – ami akár lehet igaz is -, még ne akarjuk az életünket a sarkából kifordítani. Ha azt olvasod, hogy a sport egészséges, akkor az nem kell, hogy egyben azt jelentse: napi 20 óra sportolás és némi alvás legyen csupán az életed. Vagy ha a nyers zöldséget egészségesnek tartod, akkor az egyben nem kell, hogy egyben azt is jelentse, hogy hátralévő életedben soha semmi mást ne ehess.

A sport nem kell, hogy azt jelentse, hogy néhány év alatt szétszedd, tönkretedd a testedet. A táplálkozásban pedig a vitamin vagy egészséges táplálék iránti szükséglet ne legyen azonos azzal, hogy csak füveket és magokat egyél. (Sok esetben megjegyzem, ezek a füvek vagy magok lehet, hogy legfeljebb rég elfeledett tankönyvekben tartalmazzák egyáltalán azokat a vitaminokat, amiket esetleg várunk tőlük.)

Az egészséges életmód egyben lemondás minden földi jóról?

És el is érkeztünk ahhoz a gondolathoz, amit talán önkéntelenül szinte mindannyian társítunk az egészséges életmóddal. Mégpedig az, hogy ez valami olyan dolog, aminek feltétlenül nélkülönzie kell minden földi jót. Más szóval: ami jó, az nem lehet egészséges.

De vajon biztos, hogy igaz ez?

Az egészséges életmód 5 titka

Hadd osszam meg veled azt az 5 titkot, amiről én úgy látom, hogy valahol minden egészséges és hosszú életű emberben közös. Hogy valóban ez-e a hosszú élet titka – nem tudom. De talán éppen az 5. pont ad választ arra, hogy nem feltétlenül mástól kell megtudnod erre a kérdésre a választ.

  1. Legyenek céljaid. Furcsának tűnik, hogy ezt írom elsőre? Lehet. De nézz meg egy hajléktalant. Neki nem igazán vannak céljai – nem is igazán lehet az egészséges életmód mintaképe. És nézz meg valakit, akit az igazi céljai visznek előre. Lehet akár fél lába is, és ha ezzel pl. Magyarországnak 2 olimpiai aranyat nyer vízilabdában, akkor lehetne rá mondani, hogy nem egészséges életet él? (A képen az 1932-es, olimpiai aranyérmes magyar víziladba csapat, és igen, a jobb oldali férfinak csak fél lába ven! Halassy Olivér történetét motivációnak is javaslom elolvasni!)
  2. Légy mértékletes. Bármi is az, amit fontosnak és jónak tartasz a boldog és egészséges élethez, ha túl sok van belőle, akkor talán könnyen visszaüt rád.
  3. Étkezz egészségesen. Nehéz manapság hiteles és valóban mindenki számára működő étkezési tanácsot adni az egészséget illetően, de talán számodra is van néhány követendő alapérték, amit a táplálkozásodban fontosnak tartasz. Szerintem valahol belül te is pontosan tudod, hogy mik azok az ételek, amelyek számodra egészségesek, csak vedd a fáradságot, és valld be magadnak, ha mégsem így táplálkozol!
  4. Mozogj eleget. Mondhatnánk azt is, hogy sportolj. De napi fél óra séta is jobb, mint ha semmit sem csinálsz, és talán ez nem mindenkinél üti meg a sport kategóriát. Szóval nevezd sportnak vagy ne nevezd, de valahogy préseld bele az életedbe a rendszeres mozgást.
  5. Legyél önmagad. Talán közhely, de szerintem nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha valaki másnak a céljain dolgozol, ha valaki más nem hagyja, hogy a valódi céljaid éltessenek, akkor nem lehetsz igazán egészséges. Talán először csak lelkileg, de előbb-utóbb testileg is megérzed azt, ha más emberek az utadba állnak. Te vagy a saját életed és egészséged egyetlen igazi kormányosa, te tudod igazán, hogy mi a jó számodra. És ebbe beletartozik az is, hogy azt edd, azt csináld, úgy „tartsd jól” a tested, ahogyan te azt jónak gondolod.

Fotók: Sean Dreilinger db2r és Wikipedia, ismeretlen szerző.

“Az egészséges életmód 5 titka” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!