A halolaj 7 jótékony hatása

Miért életbevágó az ember számára, hogy ételei között szerepeljen a halolaj, az olíva- vagy a lenmagolaj? Mi a halolaj 7 jótékony hatása?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezt a táplálékkal kell magunkhoz venni.

A táplálkozási szokások megváltozása oda vezetett, hogy szervezetünkben felborult a zsírok természetes egyensúlya. Sok omega-6 zsírt fogyasztunk, és nagyon kevés omega-3 tartalmú ételt. Mindkettőre szükségünk van! Mégis az ipari fejlődés hatására megnőtt a növényi olajak fogyasztása – például a napraforgóolaj, szójaolaj, egyéb növényi olajak -, melyek omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Ezek egyre nagyobb mennyiségben épültek be a mindennapi étkezésünkbe. Az egészséges egyensúly megtartásához szükséges omega-3 elfogyasztott mennyisége nem követte az omega-6 mennyiségét.

Omega-3 halolaj

A halolajat hideg tengerekben élő halak testében találjuk meg legnagyobb mennyiségben. Ez a legideálisabb táplálék az emberi szervezet megfelelő omega-3 és omega-6 arányának visszaállításához, mert a halolajban omgea-3 van, viszont nem tartalmaz omega-6 zsírsavakat.

Halolaj kapszula

Nagyon oda kell figyelni arra, milyen forrásból szerezzük be a halolajat. Miért? Mert a halolaj telítetlen zsírsav molekulái nem stabilak, ezért helytelen tárolás során könnyen megavasodhat, szennyeződhet.

Csak megbízható forrásból származó, friss halat, halkészítményt szabad elfogyasztani! Fogyasztásra ajánlott halak a vadlazac, a makréla, a szardínia, a hering és a szardella. Amennyiben nem jutunk hozzá friss halhoz, segít a halolaj kapszula, halolaj tabletta, vagy kanalas halolaj rendszeres fogyasztása, táplálék kiegészítőként. Igyekezzünk felkutatni a legjobb minőségű halolaj készítményt.

A halolaj 7 kedvező élettani hatása

Az orvos továbbképző szemle oldalain 2019. október 04-én megjelent cikk említi, hogy “az American Heart Association (AHA) 2002-ben tett tudományos megállapítása szerint a halak és omega-3 zsírsavak fokozott mennyiségű, összesen napi 2-4 grammnyi bevitele javasolható (EPA és/vagy DHA formájában) a trigliceridszint csökkentésére, orvosi felügyelet mellett. Akkor még nem álltak rendelkezésre omega-3 zsírsavakat tartalmazó orvosi készítmények, ezek a vegyületek csak étrendkiegészítők formájában voltak elérhetőek. Azóta kétféle receptre felírható omega-3 zsírsav készítmény jelent meg az Egyesült Államokban. “

Korábbi kutatások szerint a halolajban levő omega-3 zsírsavak – főleg az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) – védő hatást fejthetnek ki az ember érrendszerére. Az anyagcsere fokozásával az állóképesség és az erő fejlődéséhez vezethetnek. Fokozzák továbbá a sejtek ingerület-átvitelét, javítják az agyműködést. A rendszeres halolaj fogyasztás a következő előnyökkel járhat:

  1. Gyulladások és ízületi és szalagsérülések megelőzése
  2. Fokozott oxigén- és tápanyagszállítás a sejtekhez
  3. Fokozott aerob anyagcsere
  4. Fokozott edzésidőtartam és intenzitás
  5. Sérülések gyógyulásának elősegítése
  6. Nagyobb energiaszint és jobb állóképesség
  7. A növekedési hormon felszabadulásának fokozása a helyreállás fokozásával

Halolaj az egészség védelmében

A halolajban található omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a megfelelő szívműködéséhez, a normál vérnyomás, továbbá a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához. Csökkentik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érbetegségek és a szívinfarktus kialakulásának kockázata is.

Az idegrendszer megfelelő működésének alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav kerüljön az emberi szervezetbe. A sejtmembránok szerkezeti eleme, az endokrin rendszer és az anyagcsere folyamatok szabályozásában is fontos szerepet kap.

Az omega-3 hiány tünetei

A zsírok arányának felborulása jellemző a modern társadalmak táplálkozási szokásaira. Ha nem fogyasztunk elegendő esszenciális zsírsavat, illetve nem megfelelő arányban fogyasztunk zsírokat, az depressziós tüneteket válthat ki, ezen túl a mentális teljesítményünk romlását okozhatja.

A helytelen táplálkozásnak vannak látható és láthatatlan tünetei. Látható a túlsúly vagy az alacsony testsúly, a test izom és zsír arányának felborulása. A túlsúly oka lehet a túltáplálkozás vagy a minőségi éhezés. Minőségi éhezés az a jelenség, amikor a táplálék mennyisége megfelelő, de a bevitt tápanyagokból hiányoznak az egészségünk megőrzéséhez szükséges egyes nyomelemek, vitaminok vagy éppen az esszenciális zsírsavak.

A hormonális egyensúly felborulása is összefügghet a túl kevés omega-3 fogyasztással. A hiány jele lehet a megemelkedett koleszterinszint, amit csak laborvizsgálattal lehet megnézni, vagy ízületi gyulladások, melyek fájdalmat is okozhatnak. Depresszió, kedvetlenség, alacsony energiaszint, állandó fáradtság, az emlékezetünk romlása, gondolkodásunk lelassulása mind intő jelek.

Halolaj: harc a túlsúly ellen

Az omega-3 zsírsavak nagyszerű segítséget nyújthatnak a testsúly csökkentésben, a fogyásban.

Napi 1,5-2 gramm halolaj rendszeres fogyasztása már néhány hónap alatt segíthet megszabadulni pár fölösleges kilótól. A testmozgással kiegészített halolaj fogyasztás jelentős mennyiségű súlycsökkenést eredményezhet, mivel az omega-3 zsírsavak jelentősen fokozzák az anyagcserét így szervezetünk zsírégetése felgyorsul. Naponta 2-3 grammnyi omega-3 mennyiséggel már rövid idő alatt látványos súlycsökkenést érhetünk el, ha helyesen van összeállítva a diétánk.

Sajnos a halolaj kapszulák általában csak 30%-ban vagy még kisebb mértékben tartalmazzák a hatóanyagot, így belőlük 4-5 darabot is el kell fogyasztani a megfelelő hatás elérése érdekében. Ezért érdemes vásárlás előtt alaposan megvizsgálni, hogy melyik a jó halolaj kapszula – vagy hogy egyáltalán kapszulás halolajra van-e szükségünk. Nézzük meg az EPA-DHA arányát, a hatóanyag mennyiségét, a gyártó által nyújtott garanciákat.

Vannak olyan halolaj készítmények melyek mögött kiemelkedő tesztelési rendszer működik. Így a gyártó és forgalmazó valós eredmények alapján, magas hatóanyag tartalommal, arányos összetételű, a legjobb minőségű halolaj kapszulát és kanalas halolaj készítményt nyújtja.

Figyelem, halolaj!

Dr. Andrew Stoll, a Harvardi Orvosi Egyetem tanárakönyvében – melynek címe The Omega-3 Connection (Az Omega 3 kapcsolat) – kiemeli az omega-3 terápia kedvező hatásait. Kutatásai során a halolaj adagolása javulást hozott a terhesség és szülés utáni depresszió, komolyabb depressziós zavarok, bipoláris zavar, figyelemcsökkenés, skizofrénia, memória és észlelés problémáinak kezelésekor.

Kimutatta, hogy a depresszióval, illetve a bipoláris zavarral küzdő személyek szervezetében igen kevés omega-3 található, ellenben az omega-6 zsírok jelenléte magas. Az omega-3 halolaj terápia Dr. Stoll kutatásai szerint egyensúlyba hozza az agy szerotonin és dopamin szintjét.

A könyv angol nyelven elérhető az AMAZON-on, de letölthető .pdf formátumban is a fenti linkre kattintva.

Források

Szólj hozzá!