Az arany hatása a szervezetre

Arannyal leggyakrabban ékszerek formájában találkozunk, viszont egyre elterjedtebb az a nézet, miszerint szervezetünkre is jótékony hatással lehetnek az aranyat tartalmazó “szerek”. Ennek néztünk utána: arany hatása a szervezetre és magára az emberre.

Az arany kolloid népszerűsége

Manapság sokat hallani, hogy ez vagy az a készítmény arany kolloidot tartalmaz. De mit is jelent az arany kolloid kifejezés?

Az arany kolloidot valamilyen folyadékban (többnyire vízben) feloldott (kolloid állapotú) aranyrészecskék alkotják. Hétköznapi nyelvezetben gyakran aranyvíznek is nevezik.

Gyógyító hatású lenne az arany?

Szinte havonta jelennek meg a piacon olyan készítmények, melyek aranyat tartalmaznak. Ez azonban koránt sem újkeletű dolog.

Már az ókori Egyiptomban használták az aranyat „gyógyító szerként”. Úgy gondolták, hogy az arany növeli az életerőt és megemeli a test rezgésszintjét. Az őslakos amerikai indiánok hasonlóképp hitték, hogy az arany hatása a szervezetre jótékony (évszázadok óta használnak aranyból készített orvosságot).

Az arany hatása a szervezetre

Ezeket a jótékony hatásokat tulajdonítják az aranynak, arany kolloidnak:

 • gyulladáscsökkentő
 • hangulatjavító
 • javítja a kognitív funkciókat
 • fiatalító hatású (sok kozmetikumban is használnak aranyat)
 • immunerősítő

Fontos hangsúlyozni azonban: az, hogy az arany hatása a szervezetre jótékonyan hatna, tudományosan nem bizonyított. Természetesen vannak, akik esküsznek rá (főleg természetesen azok, akik forgalmaznak ilyen termékeket), ettől azonban még nem engedélyezett gyógyszer. A szerek, melyek aranyat tartalmaznak, általában étrend kiegészítőként kaphatók.

Az arany más pozitív hatásai

Abban nem lehetünk teljesen biztosak, hogy az arany szervezetünkbe kerülve jótékonyan hat, azonban egy biztos. Az arany arany ékszer formában mindenképpen pozitívan hat ránk. Ha nem is szervezetünkre, de hangulatunkra, önbizalmunkra, lelkünkre biztosan.

Ha felveszünk egy arany ékszert, legyen az akár egy arany nyaklánc, karikagyűrű, vagy arany karkötő, és tükörbe nézve szebbnek látjuk magunkat, kiemeli szépségünket, akkor máris javította a közérzetünket.

Forrás: vitalitaswebaruhaz.hu; Wikipedia – Colloidal gold – angel nyelvű szócikk;

“Az arany hatása a szervezetre” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Felháborodva tapasztalom, hogy manapság, egyre inkább gomba módra szaporodnak az emberek hiszékenységére apelláló, és azt kihasználó weblapok. Ahol sarlatánok, különböző gyógyhatású, „arany tartalmú” termékekkel hülyítik mit sem sejtő áldozataikat.

  Zavartalanul űzik kuruzsló tevékenységüket és fosztják ki gyanútlan áldozataikat, miközben szégyentelen tevékenységüket áltudományos mázzal öntik nyakon.

  E csodás képességűnek, valóságos arkánumnak kikiáltott talmi „kincsek”, többnyire valami hangzatosnak, ezoterikusnak tűnő „gyógyító, kőzetek, ásványok, egészség, ékszerek, stb.hu, vagy eu” címen, vagy csajos oldalakon jelennek meg.

  Nem értem, hogy hol vannak ilyenkor a tudatos vásárlók, akik követelnék a tudományos magyarázatokat, az elvégzett kísérleteket.
  Akiket nem elégít ki a „Brit tudósok felfedezték” kezdetű maszlag.

  Tisztelt Fitt Klub!
  Kíváncsi vagyok, hogy itt mered-e hagyni ezt a hozzászólást.
  Hogy veszed-e a fáradtságot és érvekkel, igazi bizonyítékokkal cáfolj, és ne csak egyszerűen törölj.
  Engem érvekkel meg lehet győzni, és ha egyértelmű bizonyítékokkal rendelkezel, akkor nyilvánosan bocsánatot is kérek.

  Válasz
  • Kedves Béla!
   Köszönjük a hozzászólásod. A cikk csupán információs jelleggel íródott, nem kíván sem állítani, sem cáfolni, csak összegyűjtöttük benne a témával kapcsolatos információkat. Ha figyelmesen olvasod, benne is van, hogy tudományosan nem bizonyított az arany kolloid hatása.

   Válasz
 2. Igen. a keménysége sajnos nagy nulla. Mi arra a garancia, hogy nem árt a szervezetnek, melyben van nitrogéntartalmú fehérje és klór is. Mi van ha nagyon kis dózisban királyíz lehet a szervezetben és így bekerül oda. Indokoljátok meg hogy az arany nem mértező! Tényleg egető az arany?

  Válasz
  • Kedves Dániel!
   Köszönjük a hozzászólásod. A cikk csupán információs jelleggel íródott, nem kíván sem állítani, sem cáfolni, csak összegyűjtöttük benne a témával kapcsolatos információkat.

   Válasz

Szólj hozzá!