Diéta tippek – Hozd magad te is formába!

Diéta tippek? Gyors diéta? Itt van néhány általános, gyakran hallott gondolat. Gyakran hallott, de egy kicsit más nézőpontba helyezett gondolat, hogy hogyan lehetnél egészségesebb, és ha túlsúlyos vagy akkor egyben soványabb is.

8 diéta tipp, hogy te is könnyen formába hozd magad!

Diéta tippek 1: Főzz otthon!

A legfőbb indok hogy így tegyél, hogy el tudd kerülni a káros adalékanyagok jelentős részét. Te főzöl, te tudod hogy mit tettél az ételbe, van-e benne egy kis ízfokozó és társai vagy sem.

A te kezedben van az irányítás, hogy hogyan alakítod a diétádat. Persze így sem tudsz mindent kontrollálni, de garantáltan kevesebb adalékot, tartósítót viszel be a szervezetedbe, mintha dobozból, tubusból és hasonlókból étkeznél.

Lehetsz elvetemült és megpróbálhatsz beszerezni bio zöldséget, gyümölcsöt illetve szabadon tartott, hormonokezeléstől mentesen nevelt állatok húsát is előnyben részesítheted. Ezzel is sokat tehetsz magadért, a családodért és a környezetért is. A szervezeted a káros anyagokat, amivel nem tud mit kezdeni a zsírsejtekben raktározza. Ne növeld őket! Méregteleníts!

Só és kanál

Diéta tippek 2: Ne egyél édességet!

Nos, ez azon diéta tippek egyike, amit gyerekkorod óta hallasz.

A második pont ami szintén nem a spanyol viasz, de mindenki tudja: ne fogyassz, de ha igen, akkor nagyon kevés édességet, cukrot, finomított élelmiszert. Azonkívül, hogy a cukorbetegség lassan már népbetegség, a fogyasztása akadályozza a leptin működését.

Donuts

Mi az a leptin?

Röviden annyit, hogy ez a teltségérzetért, jóllakottság érzetért felelős hormon. Ha valami ezt negatívan befolyásolja, az azt jelenti, hogy a szervezet csökkenti a termelődését vagy termelődik, de nem hat (leptin rezisztencia).

Eszel, de nem laksz jól, vagy csak rövid ideig. Ismerős? És akkor még mindig eszel. És ha sok szénhidrátot fogyasztasz, belefutsz egy ördögi körbe, amely szerint minél több szénhidrátot eszel, annál kevésbé tudsz jól lakni. Erről kicsit tudományosabban a Wikipédiában is olvashatsz, még tudományosabban a Wikipédia által megjelölt forrásokban.

Mindez azért elegendő indok, hogy ne csokival, illetve sütivel kezdd a fogyókúrát!

Diéta tippek 3: Aludj eleget!

Alvó kutya

Oké, itt van, aki a fejét fogja, hogy mi köze van az alvásnak a fogyáshoz? Addig sem eszek?

Persze ez is benne van, de nem ez a lényeg. Hogy itt is egy kicsit tudományoskodjunk, van nekünk egy másik hormonunk is, a ghrelin nevű, ami ellentétesen működő párja a leptinnek, vagyis növeli az étvágyat.

Sosem találnánk ki, mit találtak az okos kutatók: a tartós alvásmegvonás növelte a szervezetben a ghrelin hormon szintjét. Vagyis akik nem aludtak eleget, éhesebbek voltak, mint azok, akik tudtak eleget aludni. Ez egy elég alapos felmérés volt: 85000 ember vett részt benne, és két éven keresztül folytak a vizsgálatok. Wikipédia is hozza, de majd mi is írunk még róla.

Diéta tippek 4: Méregteleníts!

A méregtelenítés is támogatja a megfelelő leptin szintet, illetve segíthet leptin rezisztencia esetén.

Mindezt az első pontban említettek miatt is érdemes kipróbálni, hiszen a mai táplálkozási szokásokkal például hihetetlen mennyiségű méreganyagot viszünk be a szervezetünkbe még akkor is, ha esetleg azt gondoljuk, tudatosan táplálkozunk. A mérgek pedig többek között erősen stresszelik a szervezeted.

Diéta tippek 5: Reggelizz megfelelően!

Itt az első, nem annyira általános diéta tipp: reggelizz nagyobb mennyiségű fehérjét illetve egészséges zsírokat rögtön ébredés után. Ebből a szervezeted képes a napi hormon szükségletét előállítani ( mint például leptin) és jól is laksz tőle.

Rántotta egy kis zöldséggel 2-3 tojásból, jól hangzik egy diétához képest. Ugyanakkor megegyezik számos aktuális diéta divatirányzattal is, mint például atkins diéta vagy paleo diéta. Nem beszélve a régi bölcsességről, miszerint reggelizz, mint egy király. De legalábbis bőségesen. Csak ne cukrot…
Tojások

Diéta tippek 6: Étkezz 4 óránként

Itt lehet egy kis ellentmondás az általában elfogadott nézetek között.

Tipikusan azt hallani, hogy 3 óra az ideális két étkezés között. Ennek hátterében az áll, hogy ha még csak kis adagokat is fogyasztasz napközben, az folyamatosan terheli a májat. Néha neki is kell egy kis szünet, szóval 4 óra lenne az ideális. Bár vannak akik szerint 5. Én egy embert ismerek, aki mindenféle diétás és fogyókúrás megfontolás nélkül így étkezik, nos ő sovány.

Óra

Diéta tippek 7: Fogyassz minél több omega3 zsírsavat

Az omega3 zsírsav többek között segíthet a megfelelő leptin szint elérésében.

Azonkívül, hogy nagyon egészséges, elősegítheti a fogyást is, mivel az alábbi tanulmány szerint túlsúlyosoknál növeli a leptin szintet (vagyis kevésbé lesznek éhesek). Részletek az alábbi linken, angolul: Omega-3 fatty acids: a review of the effects on adiponectin and leptin and potential implications for obesity management.

Hol találunk omega3 zsírsavakat? Például halakban, szabad tartású állatok húsában és az azték zsálya magban (chia mag) is. Fogyasztásának előnyei lehetnek még érrendszeri megbetegedések, reuma illetve bizonyos típusú rákos megbetegedések estén is. Azték zsálya magot az alábbi linken vásárolhatsz online: Egzotikus Fűszerek webáruház – chia mag.

Tőkehal és zöldségek

Diéta tippek 8: Kerüld a stresszt!

Utolsó tényezőnk a diéta tippek között a stressz illetve annak lehetőség szerinti elkerülése.

A stresszevés fogalma is ismerős lehet sok diétázónak. Tudományos kísérletek igazolták, hogy a stressz is hat a leptinre, mégpedig a fogyókúrázók számára kedvezőtlenül.

Depressziós nő

Mi segíthet a stessz kezelésben? Ez egy komplexebb kérdés, minthogy egy ilyen rövid összefoglalóban átfogó választ lehessen rá adni. Mindenesetre próbálj pihenni (lásd pl. az Aludj eleget pontot), néha távolabb kerülni a napi problémáidtól pl. nyaralás vagy kirándulás által. Ha pedig a tápanyagokat nézzük, a B komplex vitaminok rendszeresen alkalmazva csökkentheti a stressz hatását.

További tippeket találsz változókori fogyókúrával kapcsolatban: Fogyókúra 50 év felett >>

Neked is vannak diétás tippjeid?

Oszd meg lent a hozzászólások között, mások is hadd tanuljanak belőle!

Szívesen olvasnál további konkrét tippeket, személyes tapasztalatot a diétával kapcsolatban?

↓↓Íratkozz fel hírlevelünkre!↓↓Fotók: jarsem, pixaio, Jaime Jones, humusak2, Benito LeGrande, Haakon Birkeland, ayleene de monn.

Szólj hozzá!