Hízás nyaralás alatt

Ismerős a helyzet? Elmész nyaralni, alig eszel, figyelsz a súlyodra, még egy keveset mozogsz is (na jó, lehet hogy csak városnézés közben), de bármit is csinálsz, amikor hazajössz, pár kilóval több vagy?

Zavaró? Idegesítő? Jó lenne már egyszer végre a nyaralásból nem fölösleges kilókkal (és persze ezt nem a bőröndre értem) hazajönni?

Itt van pár tipp, hogy mi lehet az oka a nyaralás alatti hízásnak, és hogy mit tehetsz ellene.

Miért hízunk nyaralás alatt?

Tengerparton ülő emberek

Az, hogy miért hízunk nyaralás alatt, persze részben egyéni. Van azonban néhány ok, ami sokunkra jellemző. Nézd át őket, vajon melyik illik rád?

Mégiscsak többet eszünk, és még ráadásul…

Azért legyünk őszinték – legalább magunkkal. Nyaralás alatt a legtöbbünk többet eszik mint otthon, és ezzel nem is feltétlenül van baj. Éppen ezért nyaralás, pihenés vagy kikapcsolódás.

Ráadásul a mozgás. Persze a városnézés is mozgás, de ha pl. otthon minden nap futsz fél órát, vajon megteszed ugyanezt a tengerparton is? Ha igen: gratulálok – de szerintem akkor a szabályt erősítő kivételek közé tartozol.

Igazából miket is eszel nyaralás alatt?

Koktél
Koktél, alkohol, nyaralás. Nem biztos, hogy jót tesznek a kilóknak.

Egy valamit szinte biztosan elmondhatunk: a többségünk nyaralás alatt nem azokat az ételeket eszi, mint otthon. És itt van a lényeg. Nem is feltétlenül azzal a fél lángossal van a baj, amit egy hét alatt megengedsz magadnak.

A szervezetednek olyan táplálékokat adsz, amikhez nincs hozzászokva. Erre persze sokféleképpen reagálhat, akár még hasmenéssel is valami egzotikus kaja esetén, ami mondjuk valószínűleg nem fog hízáshoz vezetni. De a többségünk jelenleg nem egzotikus országokba megy nyaralni, és ha igen, akkor sem biztos, hogy a legdurvább csípős curryt eszi minden nap.

És persze ezzel szorosan együtt jár a következő pont, mégpedig&#8230

…a méreganyagok felhalmozódása

Idegen ízek, idegen kaják. Még ha csak Magyarországon nyaralsz, és ugyanazokat az ételeket eszed is, mint otthon, az alapanyagok jó eséllyel más területről származnak, egy kicsit más az összetételük.

Arról nem beszélve, hogy nyaralás alatt valószínűleg könnyebben lecsúszik egy-két olyan falat, amiben több a mesterséges adalék (színezék, ízfokozó, stb.), még a legtudatosabban étkezőknek is. Csak gondolj az alkoholra, ami ilyenkor mindig könnyebben fogy, vagy valószínűleg te is elnyalsz legalább egy-két gombóc fagyit.

Összefoglalva, jó eséllyel több olyan anyag kerül a szervezetedbe nyaralás alatt, mint egy átlagos hétköznapon, amit az méregnek tekint. (Ez egyébként valószínűleg éppen az otthon tudatosan étkezőkre a leginkább igaz.)

Márpedig a mérgek, ha nem tudja a szervezeted mindet kiválasztani, akkor könnyen a zsírszövetekben halmozódnak fel. Ha pedig nincs elég zsírszövet, akkor majd csinál újat. Azaz: hízol.

Részlet Dr. Márai Géza: hazánk tápanyag-ellátottsága című előadásából. (Méreganyagok és az elhízás kapcsolata)

Na és azért valljuk be: szénhidrát az biztosan van!

Légy őszinte, csak saját magaddal. Nyaralás alatt szinte biztos, hogy mindannyian több szénhidrátot fogyasztunk, mint úgy normálisan. Ez persze nem feltétlenül baj, de valószínűleg így van.

Sőt. Szerintem ez különösen igaz akkor, ha amúgy a hétköznapokban figyelsz arra, hogy kevés szénhidrátot, főleg finomított cukrot és lisztet fogyassz.

Néhány gombóc fagyi, egy lángos, valami finom süti egy helyi cukrászdában – nem olyan dolgok, amikről feltétlenül le kellene mondani azon az egy-két héten, amit a kikapcsolódásunkra szánunk -, de mégsem segítenek a fogyásban. A szénhidrát jó eséllyel megköti a vizet, így ha más nem, már ettől feljöhet néhány plusz kiló a vakáció végére.

OK, hízunk. De akkor mit tehetünk?

Rendben van, talán ezért hízunk nyaralás alatt, talán más oka van. De akkor mit tehetünk a kilók ellen?

Akár még el is fogadhatod ezt

Boldog kisfiú muffinnal
Az evés – blodogság. A kilók majd ráérnek otthon.

De tényleg. Lehet, hogy jobban jársz, ha nem ezen parázol.

Ha csak 1-2 kiló jön föl a nyaralás alatt, de amúgy tényleg jól érzed magad és kipihened az egész év fáradalmait, akkor tedd a két dolgot a mérleg két serpenyőjébe.

Nem kifizetődőbb csak egyszerűen jól érezni magad a bőrödben, nem aggódni, és majd otthon visszatérni ahhoz az életmódhoz, amivel az a 2 kiló úgyis hamar lemegy?

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

Kenus
Egy kis mozgás nyaralás alatt – ő valószínűleg nem fog hízni

Ha otthon amúgy rendszeresen mozogsz, akkor próbáld meg ezt beerőltetni a nyaralásodba is.

Egy fél óra futás nem csak a testednek hasznos, de a lelkednek is. Ráadásul pl. futás közben olyan helyeket fedezhetsz fel, amiket máskülönben nem láthatnál.

De ha nem vagy a futás híve, akkor keress egy konditermet, edzőtermet, zumbatermet vagy bármilyen sportlehetőséget a közelben.

Vagy ha víz mellett nyaralsz, szánj minden nap fél órát arra, hogy úszol is abban a vízben!

Amiből lehet egy kicsit kevesebb

Ha tudod, hogy bizonyos dolgokra érzékeny vagy, bizonyos ételektől könnyen feljön az a néhány plusz kiló, akkor érdemes elkerülni ezeket.

Talán közhely, de azért az alábbi ételeket próbáld meg nyaralás alatt is módjával fogyasztani:

  • Alkoholos italok, különösen a sör, de ide tartoznak pl. a koktélok is.
  • Szénsavas, cukros üdítők.
  • Általában a finomított szénhidrátok, cukor, liszt, illetve ezekből készült készítmények: fehér kenyerek, sütemények.
  • És persze bármi, ami a te szervezetedet megterheli, amire te személy szerint érzékeny vagy.

Amúgy meg érezd jól magad a bőrödben, és jó nyaralást!

Te hogy vagy a nyaralással?

Neked hogy sikerülnek a nyarak, már ami a kilókat illeti? Inkább feljönnek, vagy inkább lemennek? Oszd meg velünk a tapasztalataidat, tipjjeidet a hozzászólásoknál, hadd tanuljanak belőle mások is!

Képek: pixabay.

Szólj hozzá!