Klorogénsav

A klorogénsav egy természetes kémiai vegyület, antioxidáns, nagyon fontos a bioszintézis szempontjából. De a klorogénsav nem erről lett széles körben ismert.

A klorogénsav diadala: ez a kémiai vegyület a zöld kávé – illetve a zöld kávé kivonat – egyik fő összetevője, és a 2000-es évek közepétől fogyasztó hatásáról lett széles körben ismert.

A klorogénsav hatása

A klorogénsavnak több pozitív hatása is ismert.

A jó tulajdonságok közé tartozik például a vérnyomás csökkentése, de rákellenes hatásról is találni tanulmányt a WikiPedia angol nyelvű oldalán, és a klorogénsav csökkenti étkezés után a glükóz felszabadulását a véráramba.

A klorogénsavnak tulajdonítják a szilva hashajtó hatását, de elképzelhető, hogy ez a vegyület felelős bizonyos növényekkel szembeni allergiákért is.

A zöld kávé kivonatban használva a legismertebb, segíti elérni az egészséges testsúlyt – többek között anyagcsere fokozó hatása miatt.

Miben található klorogénsav?

Közönséges csarab
A klorogénsav a közönséges csarab hajtásaiban is megtalálható

A klorogénsav a fentiek alapján nagy mennyiségben fordul elő a zöld kávébabban. Mivel azonban pörkölés során, 70 fok felett a klorogénsav lebomlik, ezért a kávé esetében csak a zöld kávénak van jelentős klorogénsav tartalma, ezt a fekete nedű ismert formájában már nem élvezhetjük.

Klorogénsav előfordul még a bambuszban is, valamint a közönséges csarab hajtásaiban, de nagyon sok további növényben, például a sdzilvában vagy a napraforgó levelében.

Ezen kívül a klorogénsav izomerei (vagyis azonos kémiai képletű, de nem teljesen azonos struktúrájú vegyületek) megtalálhatók a burgonyában.

zöld kávé fogyás

Kép: „CallunaVulgaris” – Aqwis, Klorogénsav 3D – Ben Mills.

Szólj hozzá!