Lúgosítás – avagy tényleg fogyaszt a víz?

A lúgosítás kapcsán sokszor felmerülhet a kérdés: vajon tényleg fogyaszt a víz?

Persze, hogy fogyaszt, ha étel helyet fogyasztod! 🙂 Viccet félre, a vízzel való fogyás alappillére minden valamire való diéta trendnek és egészséges életmód irányzatnak.

A tények magukért beszélnek. A test 70%-a víz, vérünknek pedig 90%-a. De elég ha egyszerűen vizet fogyasztunk? A lúgosítás szakemberei szerint még véletlenül sem jó bármiféle víz a feladatra.

A lúgosítás alapja – igyál sok vizet

És megint itt a kérdés: milyen vizet?

A lúgosító fogyókúrás elmélet szerint a víz fontos, mert segít eltávolítani a betegségeket okozó savas illetve mérgező anyagokat a szervezetből. Ha ez nem történik meg, akkor a zsírsejtek fognak minket védeni a mérgektől, azzal hogy elraktározzák azokat. Ennek eredményeként hízni is fogunk. Ha viszont elég vizet iszunk, akkor nincs szükség a zsírsejtek raktározó funkciójára, ergo nem hízunk.

Értelemszerűen, ha ez a víz lúgos, feladatát sokkal jobban tudja végezni. Ezért a lúgosítás elméletnek a képviselői arra esküsznek, hogy csak olyan vizet kellene innunk, amelyik a méregtelenítést sokkal jobban segíti.

A cikk alapjául szolgáló köny, Robert O. Young: A pH csoda szerint a lúgosítás 9,5 pH felett kezdődik csak el igazán, és arra kellene törekednünk, hogy ilyen vizet fogyasszunk.

Dr. Robert O. Young - Shelley Redford Young: A pH csoda fogyás
Dr. Robert O. Young – Shelley Redford Young: A pH csoda fogyás

Lúgosítás és a koleszterin

A másik érdekes tény, amire a fenti könyv szerzője rámutat, hogy a magas koleszterin szintet is az elsavasodás okozza, a vádlottak padján ülő zsírokkal ellentétben. Hogyan is?

Mégpedig úgy, hogy a magas koleszterin az érfalakra lerakódott plakkokkal az érfalakat védi a savaktól. Ha túl sok van belőle az probléma, de az alapproblémát a savasodás okozza.

Lúgosítás a gyakorlatban – személyes tapasztalatok

Ez most a személyes rész. Olvastam a fenti könyvet, és számomra logikusnak hangzottak az ott leírtak. Egyszer már korábban is kipróbáltam a lúgosítást, akkor azonban főleg az étrendre koncentráltam. Aztán a kezembe került a könyv még egyszer. A szerző a megfelelő (lúgos) víz fogyasztását teszi az első és legfontosabb helyre. Azt állítja, hogy enélkül a diéta sem működik igazán. És akkor határoztam el, hogy ezt a vízivás dolgot kipróbálom.

A tökéletes méregtelenítéshez a könyv szerint a naponta elfogyasztandó vízmennyiség 15 testsúly kilogrammonként 1 liter lúgos víz. Ez napi szinten nem kevés víz.

Nálam ez kb. 5 liter lett volna, de én így kezdetnek kiegyeztem a napi 4 liter vízzel, illetve a lúgosításhoz használt Füredi Oxion vízzel.

Füredi ONION lúgosító víz

Napi négy liter víz hihetetlen soknak tűnt az amúgy rendszertelen és kevés korábbi vízfogyasztásomhoz képest. Magam is meglepődtem, hogy a napi minimum 4 liter vizet nem volt probléma meginni. Ami sokkal inkább gondot jelentett, az a mosdó gyakori látogatása volt, de ezt a problémát tudtam kezelni. Ennek mindössze 1 hete. A megemelt vízfogyasztáshoz még nem társítottam semmiféle diétát. És még egy szülinap is erre a hétre esett. Nem, nem fogytam egy hét alatt 5 kilót. De a mérleg, igaz hogy csak egy kilóval, de kevesebbet mutat.

Ami viszont hosszútávon sokkal pozitívabb hatás, hogy a leküzdhetetlen fáradtság érzése megszűnt. Sokkal energikusabbnak érzem magam. Máskor már reggel fáradtnak éreztem magam , és csak a bögre kávé tudta elindítani a napot, de annak hatása már kora délutánra megszűnt. A lúgos víz fenti mennyiségű fogyasztásával ez az energiaszint egész napra megmaradt, sőt még este is tartott.

Boldog nő

A korábbi kétszer dupla kávéból a délutánit el tudtam hagyni, és a reggeli mennyiség is felére csökkent. Valóban csökkent az édes, egészségtelen ételek utáni leküzdhetetlen vágy, és kevésbé éreztem magam éhesnek a korábbiakhoz képest. Tisztább fej és nagyobb hatékonyság járult mindehhez.

Hogy sima víz is megtette volna? Lehet, nem azt próbáltam. Vagy az oxigénnel dúsított víz extra oxigén mennyisége is hatott a közérzetre? Nem bizonyított. Akinek szintén van lúgosítás tapasztalata az nyugodtan szóljon hozzá. Az viszont biztos hogy legalább ezt az egy egészséges szokást megpróbálom megtartani. Sőt, az étkezést is hozzájavítani.

Lúgosítás házilag

Lúgos vizet otthon is elő lehet állítani, szódabikarbóna segítségével. Kb 2-3 teáskanál szükséges 1 liter vízhez.

A lúgosítás következő lépése: a lúgosító étrend.

Természetesen a vízfogyasztás az alap alap, de a lúgosító étrend legalább annyira fontos.

Nem tudom hogy a lúgosítás mennyire népszerű a különböző fogyókúrák és egészségre vezető életmódok között. Az biztos, hogy a lúgosító étrend első ránézésre rendkívül szigorú. Nem engendélyezi a savasító ételek egyikét sem, legalábbis a kezdeti tisztító szakaszban (bővebben erről a könyvben).

Vagyis nem lehet(ne) enni cukrot, búzalisztet, tejtermékeket és húst sem. Ja és persze a kávé és tea is abszolút savas – így tiltottak a lúgosító diétában. Sőt, még a gyümölcsök nagy része is tiltó listára került.

Jogos a kérdés, akkor mit ehetek? Szóval itt a kihívás, ki lehet próbálni. Akinek már van tapasztalata ne fogja vissza magát!

Szólj hozzá!