Önbizalom növelés

Ha a célod az önbizalom növelés, akkor van egy meglepő hírem! Az önbizalom növelése sokkal könnyebb, mint azt gondolnád.

Önbizalom nélkül az ember tulajdonképpen fél ember, vagy még annyi sem. Mindegy, hogy mibe szeretnél belefogni – legyen az fogyókúra, egészséges életmódváltás, új vállalkozás, hobbi vagy családi tevékenység. Ha nincs elegendő önbizalmad, akkor talán te is tapasztaltad már, hogy vagy bele sem kezdesz új dolgokba, vagy hamarabb feladod, mint kellene.

A jó hír viszont az, hogy az önbizalmad növelhető. Nem kell hozzá ördöngösség, nem kellenek hozzá gyógyszerek (sőt!). Van néhány nagyon egyszerű lépés, amit akár azonnal el tudsz kezdeni az önbizalom növelése érdekében.

Önbizalom növelés 1. lépése: miért nincs önbizalmad?

Mérges férfi
Az önbizalom hiányát nagyon gyakran mások kritikus megjegyzései okozzák

Talán kicsit furcsának tűnhet, hogy ha megoldást keresel az önbizalom növelésére, akkor miért ezzel kezdem.

Pedig ez egy nagyon fontos lépés, és helyesen inkább így hangzana: Ki miatt nincs önbizalmad?

Az önbizalom növelése ugyanis nem lehetséges anélkül, ha az ember nem néz szembe vele, hogy a legtöbb esetben egy másik ember húzódik meg az önbizalomhiány mögött.

Nem feltétlenül kell a „megtestesült gonoszra” gondolni. De nézz meg egy kisgyereket! Van bármi problémája az önbizalmával? Nincs. Valószínűleg neked sem volt még akkor, vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint most.

Az önbizalomhiányt ugyanis nagyon gyakran az okozza, hogy más emberek lehúzzák azt, amit csinálsz, amit gondolsz, mondasz vagy egyáltalán amilyen vagy.

Marionett figura
Ha mások marionett bábuként rángatnak, az sem tesz jót az önbizalmadnak

Mert magadtól miért gondolnád azt, hogy nem vagy jó? Miért ne hinnéd el, hogy képes vagy valamire?

Elég egy „jószándékú” kritika, valaki aki egyszerűen nem hagyja, hogy azt vagy úgy csináld, amit és ahogy szeretnél, vagy csak egyszerűen folyton beszól. Néhány ilyen alkalom után az ember könnyen hiszi azt, hogy „mindenki” azt gondolja, hogy ő nem igazán jó semmire.

Egyszerűen nézd meg, hogy ki az a környezetedben, aki mellett a legkevésbé van önbizalmad. Aki általában megkritizál, és még ha jó szándékúnak tűnik is, de megjegyzi, hogy te miért nem vagy valamire képes, vagy miért nem tudod elérni azt, amit szeretnél.

Próbáld meg legalább azt, hogy nem az illetőnek újságolod el életed nagy tervét – ha már úgyis mindent lehúz. Ha már muszáj vele kapcsolatban lenned, akkor beszélj vele semleges témákról.

Önbizalom növelés 2. lépése: Találj valamit, amiben jó vagy!

Az önbizalom növelésének legjobb módja az, ha az ember olyan dolgokat (is) csinál, amelyekben tényleg jó. Lásd majd ehhez még a következő pontokat is, úgy lesz teljes a kép.

De nézzük először, hogy mit tudsz találni, amiben jó vagy.

Egyrészt ez teljesen egyéni, és éppen ez a szép benne. Itt nem másokhoz kell hasonlítani magadat, nem másokat kell utánozni, hanem egyszerűen találni olyan dolgot, amiben önmagadnak érzed magad.

Sminkelés
Lehet akár a sminkelés az, amiben jó vagy. Te választasz!

Két dolgot érdemes ezzel kapcsolatban kiemelni.

  1. Ezt tényleg te magad válaszd. Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit gondolnak róla – lásd ehhez az előző pontot. Érezd jól magad a dologgal, és legyen valóban a tiéd.
  2. Csak saját magadhoz hasonlítsd magad. Ne nézd, hogy mások mit vagy hogyan csinálnak, te légy egy kicsit mindig jobb.

Egy nagyon érdekes dolgot olvastam a múltkor ezzel kapcsolatban. A szerző a jobb agyféltekés rajzolást hozta példaként az önbizalom növelés egyik kiváló eszközeként. Hogy miért? Mert ez a gyakran nem értett rajzolási módszer tulajdonképpen mindenkinek abban segít, hogy önmagához képest sokkal jobban rajzoljon, jobban lásson meg dolgokat saját maga körül. És mint ilyen, szinte garantált, hogy sikerélményed lesz, találsz egy olyan, pár nap alatt elsajátítható dolgot, amiben jónak érezheted magad.

Jobb agyféltekés előtte-utána kép: az önbizalom növelés egyik eszköze
A néhány napos jobb agyféltekés rajzolás tanfolyamon megélt siker önmagában is önbizalom növelő lehet

Önbizalom növelés 3. lépése: Vedd körül magad „jó” emberekkel!

Ez így túl általánosnak tűnik, és tényleg az. De mindjárt világosabb lesz, hogy itt mit értünk „jó” emberek alatt.

Igazából nagyon egyszerű, olyan embereket, akik hajlandóak elismerni téged azért, aki vagy. Megdicsérnek téged, ha valamit csinálsz, elismerik a jó tulajdonságaidat.

Van ugye még egy fokozat az első pontban bemutatott emberek között – akik kifejezetten lehúznak téged – és azok között, akik dicsérnek. Ezek azok, akik tulajdonképpen így vagy úgy, de közömbösen állnak a dolgaidhoz.

Velük nincs semmi probléma, és mivel mindenkinek megvan a saját baja, ezért nem várhatod el, hogy mindenki folyamatosan rád vigyorogjon és bólogatva dicsérjen. Tehát vannak olyan emberek, vannak olyan alkalmak, amikor egyszerűen csak megvagy valakivel egymás mellett.

De kell, hogy legyenek körülötted olyan emberek, akik elismernek azért aki vagy, és legalább néha hajlandóak egy „ügyes vagy”, „ez tök jó” mondatot irányodba elküldeni.

A jó hír, hogy ma már nem is feltétlenül kell ennek „valós” kapcsolatnak lennie. Sokszor online is tud az ember olyan csoportokat találni (pl. Facebook csoportok is tökéletesek lehetnek erre), ahol hasonló érdeklődési körű emberek vannak, és egymást támogatják.

Mókus virággal
Sokszor egy jó szó, egy kedves gesztus elég az önbizalom növeléséhez

Önbizalom növelés 4. lépése: Tanulj meg új dolgokat!

Az önbizalom jelentése a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint „az a tulajdonság, hogy valaki bízik saját képességeiben„. Vagyis az a helyzet, amikor bizonyos vagy abban, hogy meg tudsz csinálni valamit.

És minél több dolgot tudsz megcsinálni, annál nagyobb lesz az önbizalmad.

Itt sem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Természetesen mindenkinek egyedi, hogy mit szeretne megtanulni új dologként, vagy akár az, hogy mennyi időt, energiát, pénzt hajlandó ebbe fektetni.

Lehet egy megoldás a már említett rajzolás, ami pár nap alatt elsajátítható. De ilyen például bármilyen hobbi, vagy egy blog indítása, ahol egyszerre tudod megtanulni a blogolást, az online kommunikációt, az írást, és azt a témát, amiről írsz.

Fényképezőgép és lányÍ
Egy új hobbi – például a fényképezés – is segíthet az önbizalom növelésében

Sose add fel!

Sose add fel, még ha most úgy érzed is, hogy a padlón vagy. Vagy csak ha egyszerűen kevesebb az önbizalmad a kelleténél, hidd el, mindig lehet ezen javítani!

Fotó: johnhain, ashishacoway, Sponchia, Karolina Grabowska.

Szólj hozzá!