Sportolj az egészségedért! – Nem megszokott sportok a víz szerelmeseinek

A sport az egészséges életmód elengedhetetlen része, jó időben nyáron sokkal motiválóbb az edzés is mint amikor ködös, nyirkos az idő.

Nyáron a sportok közül a vízi sportok kerülnek előtérbe, hiszen a víz szerelmesei alig várják, hogy csobbanhassanak egyet a vízben. Ilyenkor ugyanúgy meg kell tartani az edzéseket, hiszen a télen ránk rakódott plusz kilóktól a vízi mozgással könnyebb megszabadulni. Alapvetően a vízi sportokat mindenkinek érdemes kipróbálni, mert átmozgatja az izmokat és az endorfin termelést is serkenti.

Ebben a cikkben bemutatunk pár olyan sportot, amit még nem biztos, hogy mindenki ismer. Emellett kitérünk arra, hogy miért érdemes egyéni vitorlás képzésre jelentkezni.

Ismered az új vízi sport fajtáit?

Folyamatosan jelennek meg új sportágak a vízi sportok között is, érdemes ezeket is kipróbálni amennyiben lehetőségünk van rá. Ezek bármelyike szerves részét képezi az egészséges életmódnak, hiszen amellett, hogy mozgásra késztet, jót tesz a testi és lelki egészségünknek egyaránt. Ezek a sportok főként nyáron lehetnek hasznosak, amikor amúgy is fontos a D-vitamin pótlása, valamint a szabad levegőn való tartózkodás. Aki rendszeresen szeretné űzni őket, azoknak pedig kiváló kiegészítés lehet futás, úszás, bicikli, vagy edzőtermi edzés mellé.

1.   Wakeboard

A wakeboard egy teljesen új keletű extrém sport, amit a szörfözés ihletett egy müncheni mérnők és egy vállalkozó kedvű fiatal fejében. Mára már meghódította az egész világot, így nálunk is nagyon népszerűvé vált. Leginkább a vízisíhez hasonlítható, itt azonban egy kötött kötélpályán haladunk végig a lábunkra felhúzott snowboardhoz hasonló deszkával.

Miután nem egy egyszerű sportról van szó, így megdolgoztatja az összes izmot, tehát az izomláz garantált. Aki tud snowboardozni az ezt a sportot is tudja csinálni. Magyarországon több helyen is lehet kezdő órákat venni.

2.   SUP

A SUP a Stand-Up-Padding kifejezés rövidítése, ami annyit tesz: állva evezés. A SUP deszka a szörf deszkához hasonlító speciális evezővel hajtott deszka. A SUP-ozás a vízi sportok közül a  leggyorsabban fejlődő sportág, amit nagyon gyorsan el lehet sajátítani. Serkenti a koordinációs képességeket, és az egyensúlyérzéket, és a test összes izmát átmozgatja. Ez a fajta sport lényegében szórakozás, hiszen kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlható fantasztikus élmény.

SUP Balatonon

3.   Windsurf

Nevében is benne van a szél, a szörf egy továbbfejlesztett változata. Abban különbözik az eredeti szörftől, hogy a szörfdeszkára egy háromszögletű vitorlát erősítenek, így még jobban használhatóak a szél adta lehetőségek. A legtöbben szeles időben szeretnek deszkára pattanni, mert ilyenkor keletkeznek a legnagyobb hullámok, amiket meg lehet lovagolni.

Nálunk a Balaton a legalkalmasabb, hogy kipróbáljuk a windsurföt, de bármelyik tavon ki lehet próbálni csak szél kell hozzá.

Amennyiben szeretne jelentkezni egy egyéni vitorlás képzésre a Dél-Balatoni Vitorlásiskolában megteheti, ahol biztosítják a képesítés megszerzését a vizsga letételével. Érdemes kipróbálni, hiszen hatalmas élmény vitorlással szelni a habokat.

Elmondhatjuk, hogy egyre több új vízi sport fajta jelenik meg nálunk is, amelyeket aztán gyakorolni is lehet tavainknak hála. Miután mozgásszegény életmódot élünk nagyon fontos megragadni minden mozgáslehetőséget az egészségünk érdekében.

Szólj hozzá!