Sportolni jó

A pandémia szigorú szabályrendszere kihívás elé állította a sportolni vágyókat. Az edzőtermek majdani újranyitásával remélhetőleg a megfelelő higiéniára, fertőtlenítésre is nagyobb hangsúly kerül.

Télen alapvetés téli sportot űzni. Alföldi gyerekként nekem kimaradt a síelés izgalma, max egymást húztuk szánkóval. Hazánk amúgy sem rendelkezik bőven síelésre alkalmas hegyekkel, így a sportolni vágyó előbb-utóbb valamely közeli országban köt ki. Kivéve idén. Szlovákia, Csehország felvonói mozdulatlanok, Ausztria pedig megtartja a helyieknek a síelés örömét, és bár úgy tűnik ennek a szezonnak nagy része így fog eltelni, mindenki arra számít, hogy hamarosan visszaáll minden a régi kerékvágásba. De nem minden lesz ugyanolyan és most nem az átoltottságra gondolok. Remélhetőleg a pályák, a sportlétesítmények kellően előkészülnek a nagyközönség fogadására a stabil, folyamatos szolgáltatás és bevétel reményében.

A konditermek takarító nénije

Sportolni jó

Ha már kint nem, sportoljunk bent – irány a konditerem! No nem most, de remélhetőleg hamarosan. Ezek az egyszemélyes erőnléti, fittségi érzést növelő helyek mára speciális közösségi normákkal, íratlan szabályokkal és szokásokkal rendelkező szociális létesítményekké nőtték ki magukat. Külön fajtái vannak az oda járóknak, de a helyi dolgozóknak is vannak sajátosságaik. Egyik legsarkalatosabb képviselőjük a takarító néni. Van ugye az 5-6 percenként bekövetkező kötelező zuhanytakarítás. Valahogy mindig, amikor a legtöbben vannak. Az első 20 alkalommal azt gondoltam véletlen, de nem lehet az. Egy idő után megszokja az ember, ha nem jön, szinte hiányzik, csak nem beteg?! A másik csapásmérő egység a súlyzókat törli, mert azokon sok por rakódik le, illetve üvöltő porszívóval kergeti a békésen súlyzók alatt szuszogó emberkéket.

Tisztán, természetesen

Persze takarítani kell, a tisztaság fontos, ezt senki nem vitatja. Esetleg lehetne nem egy ronggyal végig törölni mindent, a WC-től a futógép kapaszkodójáig. Illetve vannak már a hipón túlmutató, környezet-, és emberbarát, hosszan ható megoldások.
Lehet szó akár a sílift kapaszkodójának több tízezer megfogást kibíró, egy éven túl ható felületi kezeléséről, amely baktérium, gomba és vírus pusztító. De beszélhetünk a beltéri levegő és levegővel érintkező felületek folyamatos, hónapokon át aktív védelmének kialakításáról, nem veszélyes növényi anyagokkal, vagy a szellőző, légkondicionáló rendszerek és azok szűrőinek előzetes kezeléséről, amely az átáramlott levegőt garantáltan kórokozó mentesen tartja. Rengeteg új, veszélytelen, hosszan ható megoldás létezik.

Amikor/amire végre visszaáll minden a régi kerékvágásba, remélhetőleg elvárásaink és a kapott lehetőségek is megváltoznak úgy, hogy olyan környezetben legyen igényünk és lehetőségünk eltölteni szabadidőnket, amely garantáltan nem veszélyezteti egészségünket.

Ebben nyújt segítséget az Interior Sterilis csapata.

Szólj hozzá!