Testsúlykontroll vagy fogyókúra?

Ez a cikk az „Eredménytelen fogyókúra” sorozat 1. része. Ha még nem tetted meg, akkor a linkre kattintva iratkozz fel, hogy a többi részt is megkapd!

Ígérem, nem fogok a szavakon lovagolni, de ezt muszáj a legelején tisztázni. Vajon mi a különbség a testsúlykontroll és a fogyókúra között? Vagy miért kell ezt egyáltalán felhozni?

Lehet, hogy minden fogyókúra halálra van ítélve?

Mit is jelent valójában a fogyókúra?

Elégedetlenek vagyunk a testsúlyunkkal – persze túl sok a kiló – és megpróbálunk ellene tenni.

Diétázunk. Koplalunk. Beveszünk valami csodatablettát.

Most gyorsan, mert le kellene fogyni. 2-3 kilót, vagy 5-öt, 10-et, 20-at, akár még többet. Lehetőleg egy hét alatt, de mindenesetre nagyon gyorsan, mert már elegünk van magunkból.

Mi ezzel a baj?

Hadd mutassam be ezt neked egy rövid történettel:

Egyik barátomnak olyan szerencséje volt, hogy 18 éves korában kapott egy saját lakást a szüleitől.

Ahogy az ilyenkor várható, a lakásban minden volt, csak rend nem. Ami nem volt a falra fúrva vagy kevesebb volt 20 kilónál, az össze-vissza hevert a padlón, ágyon, szekrényen, és ami vízszintes felületet még találhattál.

Rendetlenség

Ruhák, könyvek, papírok, tányérok-kések-villák szanaszét az egész lakásban. Az egész úgy nézett ki, mintha egy áruházban egy bombát robbantottak volna.

Hogy jó volt-e így azt nem hiszem, de hát ez megtörténik, amikor először megy el úgy igazán otthonról a macska – ha más nem hát hirtelen szerzett szabadságuk okán igencsak elkezdenek cincogni az egerek!

De a jó világ nem tartott örökké!

Havonta néhány alkalommal csörgött a telefon. Apu vagy anyu volt az: – Átjönnének megnézni a lakást!

Ekkor volt ám a vészhelyzet!

Nagyjából 10 perc maradt rendet rakni! Mert rendnek kellett lennie – apu vagy anyu nem láthatta, mi folyik a lakásban valójában.

Volt egy hatalmas szekrény. Ilyenkor minden, de minden, ami szétszórva hevert a földön, ágyon, asztalon, bekerült ebbe a szekrénybe.

A végén már csak két kézzel lehetett az utolsó cuccokat benyomni – de sikerült. A szekrény kulcsra zárható volt, így még ha megtömve is, de az ajtó sosem nyílt ki, és a hatalmas szekrény 10 perc alatt eltüntette a rendetlenséget.

Apu, anyu elégedett volt: szép rendben a lakás!

De hogy jön ez a fogyókúrához?

Ha fogyókúrázol, a legtöbb esetben ugyanez történik. Valami nincs rendben a szervezetedben, és a rendetlenség plusz kilókban jelenik meg, amivel jó lenne valamit kezdeni.

Holnaptól fogyókúrázom„, „Most lefogyok 5 kilót” – ismerősek ezek a mondatok?

A helyzet hasonló, mint a barátom rendrakásánál. Hirtelen, gyorsan kell valami megoldást találni, ami igazából csak a látszat.

Még ha sikerül is lefogyni, a testsúlyodat megtartani a legritkább esetben. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy közben jól érzed magad a bőrödben.

Koplalás, érzelmi hullámvasút, erőtlenség. Mind olyan dolog, ami csak abban „segít”, hogy a fogyókúra egyszeri, kampányszerű dolog legyen, ami legjobb esetben is néhány kilótól szabadít meg, de nem hoz hosszú távú, jó érzésű eredményt.

Mit lehetni tenni ehelyett?

Persze a barátom esetében magától adódik a válasz: rendet lehetett volna tartani.

De az az igazság, hogy nagyon hasonló a helyzet a testsúlyunkkal is.

Ha nem néhanapján, hirtelen ötlettől (vagy valami reklámtól) vezérelve vesszük rá magunkat a fogyásra, hanem folyamatosan figyelünk a testsúlyunkra, akkor egy dolog garantált: jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

És ez a testsúlykontroll

Tengerparton futó nő

Amikor nem úgy gondolsz magadra, mint egy túlsúlyos emberre, akinek mindig fogyni kéne – de majd holnap elég elkezdeni.

Amíg így van, addig ugyanis soha nem leszel elégedett a súlyoddal.

Soha nem leszel elégedett magaddal.

Ehelyett ha valóban kontrollálod a súlyodat, talán az eredmény nem lesz annyira gyors és látványos, de stabil lesz. Akár egy életen át jól érezheted magad a bőrödben, olyan testsúllyal, amit el tudsz fogadni, amivel egyszerűen jó érzés élni.

Kontrolláld te is a testsúlyodat!

Ha valamit kontrollálsz, akkor te vagy főnök. Ha a súlyodat kontrollálod, akkor egyszerűen képes vagy elérni, amit szeretnél. Ez ilyen egyszerű.

Szóval nem kell a szavakon lovagolni, én csupán azt szeretném, hogy a hozzáállást próbáld megváltoztatni egy kicsit.

Ahelyett, hogy a fölös kilók mennének folyton utánad, és végtelen küzdelemben lennél a túlsúllyal, egyszerűen indulj el egy olyan úton, amikor képes vagy a testsúlyodat kontrollálni. Képes vagy elérni, hogy annyi kiló legyél, amennyivel jól érzed magad. Hosszú távon, egész életedben.

Ebben szeretnék segíteni neked ezzel a honlappal, és a sorozat következő részével, amit emailben fogok elküldeni neked.

“Testsúlykontroll vagy fogyókúra?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá!