Tudod-e, hogy valójában miért hízol?

Ez a cikk az „Eredménytelen fogyókúra” sorozat 2. része. Ha még nem tetted meg, akkor a linkre kattintva iratkozz fel, hogy a többi részt is megkapd – az anyag csak egyben komplett!

Mielőtt megnéznénk, hogy miért hízik vissza a fogyókúrázók jelentős része szinte minden fogyókúra után (ismerős – jojó effektus), és hogy mi az az egyetlen titok, amit ismerned kell, hogy elkerüld ezt, hadd mutassam meg neked, hogy sok esetben mi az oka annak, hogy hízunk!

Amíg ezt nem ismered, addig tulajdonképpen bármit tehetsz, nem fogsz igazi eredményeket elérni!

„Amíg nem érted meg, hogy az autóba benzin kell, addig hiába magyarázzák neked a „nagy titkot”, hogy az autó a gázpedáltól megy, soha nem fogsz egy métert sem haladni!”

Szóval: miért hízunk?

Persze a válasz egyszerűnek tűnik: sokat eszünk, sok kalóriát viszünk be a szervezetbe, amit az nem tud felhasználni, ezért hízunk.

Ez így van, de miért?

Megjegyzem, van amikor az ember még csak nem is eszik sokat és mégsem fogy, de erről a következő részben szeretnék írni. Most először nézzük a legalapvetőbb problémát.

Miért eszünk többet, mint kellene? Miért viszünk be túl sok kalóriát?

Ha ez ilyen egyszerű – mármint hogy csak sokat eszünk, ezért hízunk – , akkor miért nincs itt az univerzális megoldás?

Ha tényleg csak sokat eszünk, akkor miért nem sikerül a többségnek lefogynia egyszerűen csak azzal, hogy kevesebbet eszik?

Vagy azzal, hogy beszed valami csodapirulát, amitől a végén nem is eszik?

Te is láttál már olyat, aki nem is evett sokat, mégsem tudott lefogyni? Vagy szinte koplalt, már mindenkivel összeveszett maga körül a fogyókúra alatt, aztán amikor abbahagyta, hiába alig evett, hipp-hopp visszajöttek a kilók?

Azért eszel, mert éhezel!

Az étkezés nem pusztán kalóriabevitel. Persze energiára is szükségünk van, de ez édeskevés ahhoz, hogy a testünk jól működjön.

Valójában tápanyagokra van szükségünk – fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, zsírok, szénhidrátok – ahhoz, hogy tökéletesen működjünk. Ha nincs meg a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag (vagyis nem csak kalória!), akkor valójában éhezünk!

Az emberi test egyik részről nagyon jól van összerakva, másik részről meglehetősen buta.

Azt képes neked jelezni, hogy ha éhes, hiányzik neki valami. De azt már nem, hogy mi az, amiből kevés van.

Vagyis ha bármilyen tápanyagból, legyen az vitamin, ásványi anyag, fehérje vagy bármi, kevés van a testedben, akkor jó eséllyel úgy fog reagálni, hogy több táplálékot szeretne. Hozzászokott ugyanis ahhoz, hogy ha táplálékot (vagyis: kaját) kap, akkor abban jó eséllyel tápanyagot (vagyis: számára fontos összetevőt) is talál. És nincs neki más módszere arra, hogy a hiányt jelezze, mint az éhségérzet.

Az éhségérzeted te is ismered. De szerintem neked sem jelez a tested olyasmit, hogy éppen kalciumhiánya van, több fehérjét szeretne, vagy éppen vashiányos.

De hogy is néz ki ez a valóságban?

Az alábbi, elég sokkoló diagram a Gödöllői Szent István Egyetem elmúlt 50 évben végzett kutatásainak adatait mutatja. Hogyan csökkent hazánk egyes agrárnövényeinek ásványianyag- és vitamintartalma 1966 és 2005 között:

Tápanyagtartalom csökkenése Gödöllői Szent István Egyetem kutatásai alapján
Növényeink ásványianyag- és vitamintartalmának csökkenése 1966-2005 között, Dr. Márai Géza (Gödöllői Szent István Egyetem) mérései alapján. 1966 = 100%

Lehet, hogy nagyanyáinktól azt tanultuk, hogy együnk sok zöldséget meg gyümölcsöt – és ezzel nincs is baj. (Még mindig jobb egy almát megenni, mint egy tábla tejcsokit. 🙂 )

A baj azzal van, hogy az az alma, amit mi megeszünk, már régen nem az, amit nagyanyáink megettek. A fenti diagram alapján ötször annyi almát kellene megennünk, mint 50 éve, hogy ugyanazokhoz a tápanyagokhoz hozzájussunk!

Hiába táplálkozunk akár első ránézésre egészségesen, valószínűleg nem jut elég, valóban hasznosítható tápanyag a szervezetünkbe.

Vagyis éhezünk. Nem kalória értelemben, nem is úgy, hogy üres a gyomrunk, hanem minőségi értelemben.

A szervezetünk nem kapja meg azokat az anyagokat, amihez a működéséhez szüksége lenne.

És mivel nem tud mást, így jelez:

Éhes vagyok! Adj még kaját!

Száját tátó kígyó

Tehát lehet, hogy csak a kalcium kevés. Lehet, hogy éppen egy kis vasból, magnéziumból kellene több, vagy éppen a fehérjebevitel volt hiányos. De a tested ezt így nem fogja neked megmondani.

Egyet fog tenni: több táplálékot kér. Enni akarsz. Még többet – hiszen ha eddig nem jutott be elég, akkor nagyon egyszerűnek tűnik: még többet kell enni ahhoz, hogy mindenből elég legyen.

Kezded már érteni?

Egyszerűen azzal, hogy nem adunk neki elegendő tápanyagot (és nem csak kalóriát), a testünket tulajdonképpen könnyen egyfajta folyamatos éhezés állapotában tarthatjuk. A következményeket pedig hadd ne soroljam fel – szerintem most már te magad is jól látod.

És ha ez még nem lenne elég, itt van egy másik hatalmas probléma, ami szintén folyamatos és sokszor akár megmagyarázhatatlannak tűnő hízáshoz vezethet. – De erről majd a következő részben! Addig is menj, és egyél meg egy almát!

“Tudod-e, hogy valójában miért hízol?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!