Változókori hízás – hogyan kerüld el a súlygyarapodást?

Menopauza és elhízás, változókori hízás, változókori elhízás… Tényleg nem lehet elkerülni, hogy a változókor bekövetkeztével ne tudd a súlyodat kontroll alatt tartani?

Kutatások szerint a változókoron átesett nők több, mint 30%-a nem csak pár plusz kilóval gyarapodik, hanem kórosan el is hízik. Hogyan lehet mégis elkerülni a változókori súlygyarapodást?

Itt már nem csak a kilókról van szó, vagy arról, hogy nem megy rád a tavalyi nadrágod. A menopauzával megnő a hajlam sok súlyos betegségre: magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek. Ha a derékméreted 90 cm fölé nő, itt az ideje, hogy tegyél is valamit, mert a súlyos betegségek lehet, hogy téged sem kerülnek el!

A változókori elhízás oka

De mi az oka a menopauza utáni súlygyarapodásnak?

Az ösztrogén csökkenése.

Állatkísérletek bebizonyították, hogy ha az ösztrogén hormon szintje kiegyensúlyozott, kevesebbet eszünk. Amikor a kísérleti állatoknak csökkent az ösztrogén szintjük, többet ettek, és csökkent a fizikai aktvitásuk. Az alacsony hormonszint mellett az anyagcseréjük is annyira lelassult, hogy a bevitt kalóriákat a szervezetük nagyrészt elraktározta. Valószínűleg az emberi testben is ugyanilyen reakció játszódik le.

Akiknek a szervezete egészséges, az ösztrogén terápia megoldást jelenthet a súlygyarapodás elkerülésére, az anyagcsere felgyorsítására, és a menopauza kellemetlen tüneteinek mérséklésére. Az ösztrogén hiánya azt is okozhatja, hogy a szervezet kevésbé hatékonyan dolgozza fel a szénhidrátokat, ami megint csak a zsírraktárakat növeli.

Az ösztrogén csökkenésével kevésbé érzel kedvet a mozgáshoz, sportoláshoz. A lassuló anyagcsere miatt visszafejlődnek az izmok, kevesebb energiát használ fel a tested, ami megint csak elhízáshoz vezet.

A változókori elhízás kezelése

Hogy ezt elkerüld, növelni kell a fizikai aktivitást, és többet kell sportolnod, intenzívebben, mint korábban. Az intenzív edzések nem csak a testedet, izomzatodat tartják karban, hanem csökkentik a rettegett csontritkulás, rák, szív- és érrendszeri problémák, leépülés veszélyét is. Az izmok,  ízületek, szalagok megőrzik rugalmasságukat.

Nő súlyzóval
A rendszeres sportolás képes kezelni a változókori hízás tüneteit

Minél aktívabban sportolsz, annál kevésbé fogsz hízni, és csökkented az esélyét a súlyos betegségeknek. Ha már elérted az ideális súlyt, akkor se hagyd abba a sportolást. Az igazság az, hogy a mozgást sohasem szabad abbahagyni!

Persze, itt is igaz, hogy ha sohasem sportoltál, fokozatosan kell elkezdeni, és ha bármilyen betegséged, panaszod van, először irány az orvos, és történjen egy alapos kivizsgálás. Akár az orvost is megkérdezheted, milyen mozgásformákat ajánl.

Ha már nem idegen számodra a sport, akkor mindenképpen iktass be súlyzós edzéseket is! Nagyon hatékonyak, az izmok erősítése mellett növelik a tüdőkapacitást, javítják a vérkeringést, erősítik a csontokat. Az aerob típusú  edzés nagyon hatékony a zsírégetésben, emellett erősíti a szívet és a tüdőt.

Ha már megszoktad a mozgást, növelheted az edzés intenzitását/gyakoriságát, építs bele az edzésbe új gyakorlatokat, ne hagyd, hogy a tested megszokja a terhelést!
Vezess edzésnaplót, és étkezési naplót. Így hamar kiderül, mi az, amin változtatnod kell. Egészséges ételeket egyél, és csökkentsd a mennyiségeket. Ügyelj rá, hogy elegendő (sovány) fehérjét, zöldséget, vitamint, rostot fogyassz. A félkész ételeknek, kekszeknek, agyonsózott felvágottaknak, chipseknek többé nincs helye az étrendben.

A cikk szerzője Dobai Esztella, a bombafigura.hu webáruház és blog üzemeltetője. Esztella honlapján változókori hízás témájában érdemes megnézni például az akaformáló fűző választékot is, amivel csinosabbá teheted magad addig is, amíg megharcolsz a menopauza utáni súlygyarapodással.

Alakformáló fűző
Egy csinos alakformáló fűző segíthet eltüntetni a változókori elhízás tüneteiit

“Változókori hízás – hogyan kerüld el a súlygyarapodást?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon tetszett a cikk és úgy gondolom sokaknak segít megkönnyíteni és megoldani a jelentkező problémákat. A webáruház kínálata is rendkívül igényes és színvonalas, olyan termékeket kínál amelyeket máshol nem lehet megtalálni. Gratulálok és kíváncsian várom a további hasonlóan tartalmas írásokat.
    B.-né, Irma

    Válasz
  2. Nagyon örültem ennek a cikknek mert magam is ebben a problémában vagyok és most készülök tenni ellene mert muszáj. Javasolnám bevetni a gyógynövényeket is, mert vannak amelyek ösztrogént tartalmaznak. A neten megtalálhatók melyek ezek, most hirtelen nem jut eszembe a nevük mert nemrég óta tudok róla.
    Én úgy kísérelem igazítani az étrendemet majd, hogy csak párolt zöldség köretet fogok fogyasztani a hússal, és a tojást mint szuperfoodot, nagyon jót írtál Balázs.

    Válasz

Szólj hozzá!