Dagasztás nélküli kenyér teljes kiőrlésű búzalisztből

Hogyan jön a dagasztás nélküli kenyér egy egészséges táplálkozásról, fitt életmódról szóló honlapra? Talán csak azért, mert teljes kiőrlésű lisztből készült, és akkor már biztosan egészségesnek kell lennie?

Részben igen, de nem csak ez az oka. (A dagasztás nélküli kenyér receptjét a bejegyzés alján találod.)

Dagasztás nélküli kenyér teljes kiőrlésű lisztből: jobb mint a fehér kenyér!

Persze az, hogy az egészséges táplálkozásba mi fér bele, részben egyéni, részben pedig vég nélküli vitáknak adhat okot.

De azt gondolom, egy dologban biztosan megegyezhetünk: ha már kenyeret fogyasztunk, akkor ha az (legalább részben) tejes kiőrlésű lisztből készül, akkor biztosan egészségesebb, mintha csak finomított fehér liszt lenne benne.

A teljes kiőrlésű liszt rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van, és ami a fehér lisztben már nincs benne. Ezen kívül a rosttartalma kb. a négyszerese a fehér lisztnek, így az emésztést is segíti.

Kenyérsütés otthon: Jó szórakozás = lelki egészség

Ha csak összehasonlítjuk azt, hogy beülsz az autóba, sorba állsz egy pékségben vagy egy szupermarketben, azzal, hogy otthon kényelmesen, pár perc alatt összekevered a hozzávalókat, egy kicsit kényezteted a tésztát, közben alkotsz és jól érzed magad, akkor azt hiszem nem kétséges, hogy a lelki egészségnek melyik tesz jobbat.

Persze nem kell minden civilizációs előnyről lemondani, nem kell minden nap kenyeret sütni. De tény, hogy a dagasztás nélküli kenyér egyik nagy előnye, hogy pár perc alatt összeállítható (a receptet lásd lent). Ha van ennyi időd magadra – még ha csak egy évben néhány alkalommal is -, akkor ez a kis főzés csak jól fog esni!

Házi kenyér: Nincsenek benne adalékanyagok

Sajnos ma a bolti kenyerek legnagyobb baja nem is feltétlenül az, hogy fehér lisztből készültek és rengeteg szénhidrátot tartalmaznak. Ezt legalább mindenki tudja.

De a bolti pékáruba (tisztelet a kivételnek) annyi adalékanyagot tesznek, hogy az ember már egyáltalán nem lehet biztos benne, mit eszik, mit visz a szervezetébe.

Az otthon készített, dagasztás nélküli kenyér hatalmas előnye, hogy semmilyen mesterséges adalék nem kell hozzá, csak a kenyér ősidők óta változatlan alap négyese: só – liszt – víz – élesztő.

És persze nem utolsó sorban…

Ez ugyan teljesen szubjektív, de nem utolsó sorban annak az oka, hogy a dagasztás nélküli kenyér felkerült a fitt életmódról szóló honlapra, hogy amikor ez a honlap elindult, éppen aznap készült itthon teljes kiőrlésű búzalisztből ez a gyönyörű kenyér.

Dagasztás nélküli kenyér teljes kiőrlésű búzalisztből

Dagasztás nélküli kenyér receptje teljes kiőrlésű búzalisztből

A dagasztás nélküli kenyér alapreceptjét a saját gasztroblogomból vettem, a linkre kattintva sokkal részletesebb receptet találsz, több képpel.

De a folyamat nagyon egyszerű:

Hozzávalók

 • Fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt
 • 25 dkg fehérliszt
 • 25 dkg rétesliszt
 • 1 csomag (5 dkg) élesztő
 • 2 teáskanál só
 • 8 dl kézmeleg víz

Dagasztás nélküli kenyér elkészítése

 • Futtasd föl az élesztőt kb. 1 dl vízben, meleg helyen. 2-3 teáskanál lisztet, esetleg egy kevés mézet adhaszt hozzá.
 • Szitáld a liszteket és a sót egy nagy tálba és képezz egy lyukat a közepén.
 • Öntsd az élesztőt és a maradék vizet a liszthez, és keverd jól össze. Nem kell dagasztani, de arra figyelj, hogy a teljes liszt mennyiség elkeveredjen a folyadékkal. Elég folyós lesz – ne lepődj meg, ilyennek kell lennie!
 • Letakarva, langyos helyen pihentesd egy kelesztőtálban vagy sima tálban legalább egy éjszakán keresztül.
 • Sütés előtt melegítsd be a sütőt a lehető legmelegebb fokozatra. Tedd bele a sütőtálat: egy jénai vagy egy tepsi, aminek oldala van tökéletes.
 • A kenyértésztát öntsd erősen lisztezett felületre, és vágd annyi részbe, amekkora kenyereket szeretnél.
 • Kicsit lapogasd el a tésztát. Bár nyúlós és ragadós, de mintha leveles tésztát készítenél, egyszer hajtsd háromba (jobb oldalról hajtsd fel a harmadát, bal oldalról erre rá a másik harmadát, hogy három réteg legyen), aztán az iménti hajtásra merőlegesen hajtsd félbe. (Lásd a lenti videóban 2:24-nél – ha nem értesz angolul ezt akkor is érteni fogod.)
 • Formázd a sütőtál méretére ha szükséges, és hempergesd jó adag lisztbe minden oldalát. Ettől egyrészt nem fog leragadni – egyáltalán nem kell sem sütőpapír, sem más a kenyér alá -, másrészt szép fehér lesz a teteje, mint a képeken.
 • Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 15 percig süsd.

A rossttartalomra vonatkozó információ forrása: USDA fehérliszt és teljes kiőrlésű liszt.

Szólj hozzá!