Keto hamburger salátában, avokádóval

A keto hamburger koncepció nagyon egyszerű. Zsemle helyett csomagoljuk salátalevélbe a húst, és ízesítőként illetve a hús mellé ha lehet, minél kisebb szénhidráttartalmú hozzávalókat válasszunk.

Ez mondjuk szerintem alapból kizárja a ketchupot, bár azért azt tudni kell, hogy attól még lehetsz keto diétán, hogy ketchupot teszel a hamburgeredbe, illetve akár keto diéta nélkül is érdemes lehet ezt a verziót kipróbálni. Lehet ugyanis kenyér (itt: zsemle) nélkül finomat enni és jóllakni!

A legfontosabb tipp

A legfontosabb tipp a keto burger elkészítésekor maga a salátalevél-csomagolás. Ehhez a legjobb a jégsaláta, és abból is a minél nagyobb levelek. De természetesen nem csak jégsalátát használhatsz, kiváló gluténmentes hamburger készíthető bármilyen nagyobb levelű salátából, például római salátából.

Praktikusan egy nagyobb fej jégsalátát érdemes választani, és a legkülső néhány levelét felhasználni a keto hamburgerhez, a maradékot pedig salátaként elfogyasztani, például ahogy ebben a keto káposztasaláta receptben bemutatom.

A salátalevélbe csomagoláshoz először is vágd le a jégsaláta szárát, és a vastagabb rész felől, nagyon óvatos mozdulatokkal fejtsd le egyenként a leveleket.

Jégsaláta előkészítése keto hamburgerhez 11

Helyezz egy-egy levelet minden tányérra, és ebbe tedd majd a kisütött hamburger húspogácsát.

Jégsaláta előkészítése keto hamburgerhez 2

A húspogácsa

A húspogácsa legyen natúr, 100% marhahús. Ehhez a linkre kattintva egy szuper receptet találsz.

Viszont ma már akár kiskereskedelmi forgalomban is kaphatsz ilyet, nem feltétlenül kell otthon készíteni.

Én – és ez nem reklám – a Lidlben kapható, 100%-os darált szabadtartású marha húspogácsát használtam. Persze kevésbé menő, mintha az ember maga darálgatja a húst, de nemcsak realisztikusabb egy átlagos háztartásban, de szinte ugyanolyan finom is.

A további hozzávalók

Ez tényleg fantázia és egyéni ízlés kérdése. Én előre venném az avokádót, ami nem csak a keto diéta egyik kiemelt hozzávalója, de éppen a ketchuphoz hasonló hagyományos hozzávalók hiánya miatt véleményem szerint nagyon kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozza az íz- és textúraélményt ebben a hamburgerváltozatban.

Amire érdemes figyelni, hogy mennyi szénhidrát – illetve akár konkrétan cukor – van az egyes hozzávalókban, amit használsz. Ezt illetően pedig lehet kicsit más-más a tűréshatár mindenki számára.

Az én receptemben mind a majonéz, mind a mustár, mind az ecetes uborkasaláta tartalmaz cukrot.

A majonéz esetében pedig ha igazán keto változatot szeretnél, akkor cukor nélkül és avokádóolajjal készített házi (bár meglehetősen drága) verziót használsz.

Az avokádó felszeletelése

Az avokádó felszeleteléséhez egy éles konyhakést használj.

Először is vágd félbe hosszában az avokádót a mag körüli körkörös mozdulattal egy szakácskéssel. Válaszd szét a két felét, a magot egy erőteljes mozdulattal a kés élét belenyomva könnyen ki tudod szedni. Ha az éles késsel nem bánsz annyira jól, a magos felét a tenyeredben tartva, enyhe nyomással is kijön a mag a helyéről.

A késsel még a hájában szeleteld fel az avokádót, majd egy evőkanállal nyúlj a húsa alá, végig a héja mentén, és így szeletekben könnyen kijön.

Keto hamburger

Keto burger salátalevélben avokádóval

Előkészítés 3 minutes
Főzési idő 6 minutes
Összeállítás 1 minute
Fogás Főétel
Adag 2

Hozzávalók
  

 • 2 db jégsaláta levél
 • 2 db hamburger húspogácsa
 • ½ avokádó
 • 1 db ecetes uborka
 • ¼ fej lila hagyma
 • mustár ízlés szerint
 • majonéz ízlés szerint

Elkészítés
 

 • A keto burgerhez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat. Készíts egy-egy jégsalátalevelet minden tányérra. Formázd meg ha szükséges, és sózd-borsozd a húspogácsát. Szeleteld fel az uborkát és a lila hagymát, készítsd ki a majonézt, a mustárt. Vágd ketté és szeleteld fel az avokádót.
  Keto hamburger előkészítése
 • Süsd ki a hamburger húspogácsákat közepes-magas lángon kb. 5 perc alatt, párszor átfordítva, hogy mindkét oldalról átsüljön.
  Hamburger húspogácsa sütése keto burgerhez
 • Első lépésben tedd a kisült húspogácsát egy nyitott salátalevélre.
  Húspogácsa salátalevélen
 • Állítsd össze a keto hamburgert. Mustár, uborkaszeletek, lila hagyma szeletek, avokádó, majonéz.
 • Végül hajtsd be a salátalevél széleit és rá a tetejét, hogy egy "csomagot" kapj, amit két kézbe fogva, hamburgerként meg tudsz enni.
Kulcsszó keto
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

Tipp: az egészséges élelmiszerek beszerzése nem mindig olcsó. Az árfigyelő honlap segítséget nyújt, hogy tisztában legyél az aktuális árakkal.

Szólj hozzá!

Recipe Rating