Melyik kávé egészséges?

Szoktál kávét inni? Akár igen, akár nem, biztosan hallottál már arról, hogy a kávé egészséges. De abban is biztos vagyok, hogy legalább annyit hallottál arról is, hogy nem egészséges. Vajon melyik állításnak lehet hinni?

Valószínűleg mindkét tábornak igaza van. Azonban önmagában a kávéról szerintem nem lehet azt mondani, hogy egészséges vagy egészségtelen.

Kávé egészséges kivitelben
A kávé valóban lehet egészséges

Mitől függ, hogy a kávé egészséges vagy nem?

Amikor azt vizsgálják, hogy a kávé vajon egészséges-e, akkor tulajdonképpen megnézik, hogy a benne lévő, természetesen előforduló anyagok milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Azonban ez önmagában nem elég, hogy azt mondhassuk, a kávé egészséges vagy a kávé egészségtelen.

Nézzünk meg további szempontokat!

Égett kávé

Újabban nagy divat azt mondani, hogy a megégett élelmiszerek rákkeltő hatásúak. Az odaégett étel ugyanis tartalmaz egy bizonyos akrilamid nevű anyagot, amiről kimutatták, hogy nagy mennyiségben káros az egészségre. Miért gondolnánk azt, hogy az égett kávé esetében nincs így?

Kávészemek feldolgozása

A kávészemek a legtöbb esetben nagyon hosszú utat tesznek meg, míg eljutnak a fogyasztókhoz. A hatalmas szállítmányokat hajóra teszik és akár hetekig utaznak egyik kontinensről a másikra.

Nemcsak az út során károsodhatnak a kávészemek, de már az utazásra való előkészítés során is kerülhetnek olyan kávébabok a csomagba, amik nem egészségesek, esetleg penészesek.

Ha ezeket a kávészemeket válogatás nélkül feldolgozzuk, azzal nyilvánvalóan olyan anyagok is kerülnek a kávéba, amik nem egészségesek.

Koffeinmentes kávé

Ne gondoljuk azt, hogy a koffeinmentes kávé egészségesebb lehet azért, mert nincs benne (vagyis csak minimális) koffein.

A koffeinmentes kávé előállításának 3 ismertebb módszere van: oldószeres eljárás, svájci vizes eljárás, CO2-eljárás.

Az utóbbi kettőnél nem használnak vegyszereket. Az oldószeres koffeinmentesítésnél viszont vegyszerekkel kezelik a kávébabokat. A kérdés az, hogy az így kezelt kávé egészséges? Szerintem nem.

Sajnos a koffeinmentes kávénál a legtöbb esetben ugyanúgy nem ismerjük, melyik feldolgozási módszert alkalmazták. Talán csak az ára az, ami az eljárásra enged következtetni.

Instant kávé

Az instant kávé nem egy rossz megoldás. Sőt, ahogyan a nevében is benne van, könnyen és gyorsan elkészíthető. Ami ennél a kávénál is rizikóra ad okot, hogy nem mindegyiknél tudjuk pontosan, milyen plusz adalékanyagok vannak benne, ha ugyan vannak.

Lehetséges egészséges kávék

Véleményem szerint, ha a fentiekben írt 4 dologra odafigyelünk, már akkor is jó eséllyel olyan kávét ihatunk, amelynek pozitív hatása van az egészségre. A nem átlagos kávék kedvelőinek van itt azonban kétféle kávé is, melyek kiérdemelték az egészséges kávé címet.

egészséges kávék

Zöld kávé

Ha a zöld kávét filteres változatban isszuk, nem áll fenn az égett kávé lehetőségének veszélye. Amennyiben a kávészemek nem károsodnak az utazás és tárolás során sem, jó eséllyel egy igazán egészséges kávét ihatunk. Magas az antioxidáns tartalma és állítólag segít a fogyásban.

Ganodermás kávé

A ganodermás kávé esetében pörkölt kávészemeket használnak. Instant vagy filteres változatban dobják a piacra és ehhez adják a ganodermát, hogy a főzés során ne károsodjon a gomba. Ha ganodermás kávét iszunk, két dolognak is tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy a kávéról azt mondhassuk, egészséges:

  • Az egyik a kávé feldolgozása. A ganodermás kávé akkor lehet egészséges, ha a kávészemek is tökéletesen válogatottak. Ha megfelelő helyről, megfelelő feldolgozással kerül a fogyasztók elé.
  • A másik kritérium, aminek meg kell felelnie, az a ganoderma feldolgozása. Bármilyen furcsa, a ganoderma gombát is fel lehet úgy dolgozni, hogy az többet ártson a szervezetnek, mint használjon. Ezért nagyon fontos a forrás, ahonnan a ganodermás kávét beszerezzük.

Most már te is tisztában vagy azzal, mikre érdemes odafigyelni, ha egészséges kávé fogyasztására törekszünk. Nem elég megítélni a kávét az alapján, hogy természetes állapotában mit tartalmaz és annak milyen hatásai vannak a szervezetre. Azt is ismerni kell, mi történik, ha az ember belenyúl a folyamatokba.

A cikk szerzője Strifler Anita a Legjobbkave.hu szerzője.

Képek forrása: pixabay.com

Szólj hozzá!