Súlyzós edzés gerincsérvvel – Hogyan előzd meg a bajt?

A gerincsérv ijesztően hangzik és komoly mozgásszervi problémákhoz is vezethet. De megfelelő odafigyelés mellett a sportolásról sem kell lemondanod. Sőt a hátizmok erősítése és átmozgatása kifejezetten hasznos a gerincproblémával élők számára. De mi a helyzet a súlyozással? Cikkünkből megtudhatod, hogyan előzd meg a bajt, ha súlyzós edzést végzel gerincsérvvel.

Beszéljünk először a megelőzés fontosságáról!

Hallottál már a súlyemelő övről?

Kézi súlyzózáskor a hátizom erősítése közben nagyobb teher és nyomás nehezedhet a gerinc alsó háti szakaszára, ami gerincbetegségekhez vezethet vagy a már meglévő problémát tovább súlyosbíthatja. De létezik egy preventív segédeszköz, ami a derékra csatolva sportolás közben biztonságos védelmet nyújt a hátgerincnek. A derékra csatolható vastag öv, mint például ezek is itt,  külső támogatást ad a törzsnek és használatának célja a stabilizálás.

Súlyzós edzés közben csökkenti a hátra nehezedő terhet és egyben védi a hátrafeszüléstől is. A derékszíj helyes viselésén múlik az egész gerinc védelme, így elkerülhető a gerincsérv és a köldöksérv kialakulása. A szakemberek ajánlása szerint a szíjat nem szabad túl sokáig vagy állandóan hordani. Csak akkor kell felcsatolni, ha várhatóan a gerinc nagy terhelést kap.

Mi is a gerincsérv?

A gerincsérv vagy porckorongsérv ma már szinte népbetegségnek számít. A mozgásszegény életmódnak és az ülőmunka káros hatásainak köszönhetően a gerincoszlop csigolyái függőleges irányú, egyenetlen és túlzott terhelésnek van kitéve, ami növeli a gerincsérv kockázatát, azaz a csigolyák közötti porckorong kitüremkedését.

A sérv számtalan panasz okozója lehet a derékfájástól kezdve a végtagzsibbadásig. Ha orvosi szempontból sincs akadálya, akkor a hátizmok tornával és testedzéssel történő karbantartása kifejezetten fontos. Súlyzós edzést gerincsérvvel is végezhetsz, természetesen kompromisszumos megoldások mellett. Nézzük hogyan!

Ezeket a gyakorlatokat kerüld!

  • Ne végezz törzshajlítást oldalra kézi súlyzóval, mivel nagy nyomás és extra terhelés nehezedik a porckorongokra. Helyette az oldalsó törzsizmok terhelése biztonságosabb a gerincre nézve.
  • A törzs derékszögű előre döntése a vállakhoz emelt kézi súlyzóval egy tipikus hátizom erősítő gyakorlat. Ezt a gyakorlatot gerincsérvvel szintén ne végezze.  A gyakorlat alternatívája a hason fekvésből történő törzsemelés.
  • Mélyguggolás helyett az egylábas guggolás és a kitörés megengedett.
  • A fej fölött végzett tricepsz nyújtó gyakorlatnak is van megfelelő opciója, ami porckorongsérvvel is biztonságosan elvégezhető. Homorítás helyett a fekvőtámasz kíméli az ágyéki gerincszakaszt.

Ez a blog cikk tájékoztató jelleggel készült és nem az orvosi tanács helyettesítésére szolgál. A cikkben bemutatott összes információ nem diagnosztizálásra vagy kezelési előírásra szolgál és nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást és tanácsadást, továbbá nem képezheti szakmai tanácsok és ajánlások alapját. Egészséggel kapcsolatos kérdésben mindig forduljon egészségügyi szakemberhez! 

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Szólj hozzá!