9 fontos tanács a szem egészségének megőrzéséért

A szem épsége elengedhetetlen ahhoz, hogy az életünk teljes legyen, hiszen minden tevékenységünk alapja a látás. Ezért  a szem egészségére nagy figyelmet kell fordítani. Igaz, hogy ahogy idősödünk, egyre jobban romlik a látásunk, de ezt lehet lassítani azzal, hogy figyelemmel kísérjük a szem működését és ha probléma van azonnal cselekszünk.

Ebben a cikkben elárulunk pár dolgot, amivel sokat lehet tenni a szem hosszútávú egészségéért. Kitérünk arra, hogy a budapesti multifokális szemüveggel kapcsolatos tanácsadás miért ennyire fontos.

Melyek azok a tényezők amelyekkel megőrizhetjük a szemünk egészségét?

Sokat tehetünk mi magunk is a szemünk egészségéért, de ez nem csak tőlünk függ, hanem attól is, hogy milyen géneket sikerült örökölnünk, amelyek a szemünk egészségével kapcsolatosak.

Mindenesetre mindent meg kell tennünk, amit csak lehet azért, hogy még idős korunkban is megfelelően láthassunk. Amennyiben szükségünk van szemüvegre használjuk azt, hogy megakadályozzuk a további szemromlást.

  1. Mindig megfelelő fényben dolgozzunk, amennyiben lehetőség van rá természetes fényben tegyük azt. Ha ez nem megoldható, akkor a falról vagy a mennyezetről visszaverődő fényforrásnál dolgozzunk.
  2. A kék fényt a minimálisra csökkentsük, mert károsíthatják a látást és zavarják az alvást a telefonok, számítógépek, tabletek. Ha lehet ajánlott a kékfény-szűrős szemüveg hordása.
  3. Tarts rövidebb vagy hosszabb pihenőket, váltogasd a fókuszpontot, amely segíti a szemet az ellazulásban.
  4. Igyekezz figyelni a pislogásra, mert a szem kiszárad, és kellemetlen fájdalmat tud okozni.
  5. Amennyiben szükséges és az orvos javasolja, lehet használni műkönnyet, szemcseppet, szemgélt és a kék fény használatakor szűrőt kell alkalmazni.
  6. Nem csak a kék fény, hanem az UV sugárzás ellen is védeni kell a szemünket, ezért a szabadban UV szűrős napszemüveget vagy kontaktlencsét érdemes használni.
  7. Tudatos táplálkozással is tehet a szem egészségéért, a vitaminokat és antioxidánsokat tartalmazó élelmiszereket részesítse előnyben, főként a szelén és cinktartalmú , A, C, E- vitamintartalmú táplálékokat fogyaszd, mint a halak, máj, tojás, répa, gabona és szedj vitaminkészítményeket.
  8. A genetikai tényezők befolyásolják, hogy meddig marad éles a látásod, illetve milyen szembetegségek fordultak elő a családban, így ha tudjuk esetleg meg lehet előzni azokat.
  9. Járj el szűrővizsgálatokra, ha panaszod van keresd fel az orvost, hiszen nagyon sok látásprobléma hátterében komoly betegség húzódhat meg, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Mikor érdemes látás ellenőrzésre menni?

Minden októberben a Látás Hónapja keretében, látás ellenőrzéseket szerveznek és adnak tanácsokat a látással kapcsolatban. Élj a lehetőséggel, vegyél részt a kezdeményezésben! Ha szeretnél részt venni szemvizsgálaton vagy szemüvegre van szükséged, akkor van egy jó kis a  budapesti optika, ami Galéria Optika névre hallgat. Itt szívesen adnak tanácsadást a multifokális szemüveg vásárlásával és viselésével kapcsolatban.

Szemünk a legdrágább kincsünk, hiszen nélküle nem tudnánk teljes életet élni. Ezért a legfontosabb, hogy tegyünk meg mindent a látásunk megóvása érdekében.

Szólj hozzá!