Jojó effektus – miért hízunk vissza olyan könnyen?

Ez a cikk az “Eredménytelen fogyókúra” sorozat 4. része. Ha még nem tetted meg, akkor a linkre kattintva iratkozz fel, hogy a többi részt is megkapd – az anyag csak egyben komplett!

Talán neked is ismerős, amitől olyan sok ember szenved: a jojó effektus. Vagyis hiába fogyókúrázol, hiába fogysz, amikor abbahagyod a diétát, akkor előbb-utóbb visszahízol.

Jó esetben visszahízol!

Rosszabb esetben meg még akár több is lehet a súlyod, mint előtte volt. Ugye nem kell bemutatnom, hogy mit jelent ez? Ha eddig is problémát okozott a testsúlyod, akkor ezután az önbecsülésed, az akaraterőd könnyen szertefoszlik: minek csináljam, ha úgyis eredménytelen?

Mi lehet a jojó effektus oka?

Amikor fogyókúrázol – hagyományos módon, a kalóriák megvonásával -, akkor a szervezeted előbb-utóbb hozzászokik ahhoz, hogy kevés az üzemanyag. Kicsit lassabb üzemmódra kapcsol, ezt úgy mondják szakmailag, hogy lassul az alapanyagcsere.

Az alapanyagcsere az az energiaszükséglet (kalória), amire a szervezetünk működtetéséhez nyugalmi állapotban, vagyis nagyjából minimálisan szükségünk van. Ez a Wikipedia angol cikke szerint egy 59 kg-os, 168 cm magas nő esetében nagyjából a napi 1200 kcal tartományban van.

Ez persze logikus. Túlélésre vagyunk teremtve. A testünk ilyen vészhelyzetben (mert mi más lenne a fogyókúra során a táplálékmegvonás a testednek, mint vészhelyzet?) úgy reagál, hogy a meglévő kevés energia minél tovább, minél jobban hasznosuljon.

Vagyis csökken az alapanyagcsere, lecsökken az az energiamennyiség, amit a szervezeted az alapvető működéséhez felhasznál. Talán nem teljesen szakmai, de pontosan érthető az a megfogalmazás erre a helyzetre, hogy egyszerűen lelassulsz.

Majd amikor abbahagyod a fogyókúrát – na akkor történik meg az, amitől minden diétázó tart!

A jojó jelenség

A fogyókúrának vége, és még ha figyelsz is az energiabevitelre, az biztos, hogy a diéta időszakához képest már többet eszel. (Amúgy ez teljesen rendben van így, nehogy már egy egész életen át diétázni, lemondani kelljen!)

De a testedet erről nem értesítette senki. Nincs egy gomb rajta, amit meg tudnál nyomni, hogy „koplalásnak vége”, vagy „nincs vészhelyzet, kaja annyi van a boltban amennyit akarok, direkt nem eszem”.

És mivel nem tud róla, a szervezeted még mindig az alacsonyabb szinten pörög. Hiszen senki sem mondta meg neki, hogy most már megint minden a régi lesz, nem kell éhezni, nem kell nélkülözni.

Csiga
Egy fogyókúra után a szervezeted lelassul

Szóval még mindig lassabban pörög, de mivel a fogyókúrának vége, a diétás időszakhoz képest rázúdul a sok kalória.

Mit tud ekkor csinálni?

Természetesen raktároz. Hiszen alapvetően vészhelyzet van – legalábbis a testednek. Napok, hetek óta nem eszel eleget, kevés az energia. Most, hogy hirtelen jött egy nagyobb energiaadag, akkor gyorsan raktározzunk el amit csak tudunk, nehogy még a végén megint kevés legyen!

Kezded már érteni? Kezd összeállni a kép?

  1. A szervezeted zsírraktárakat épít, hogy a méreganyagoktól valahogy mentesítse magát.
  2. Aztán egy hagyományos fogyókúra során a mérgeket nem csökkentve, de a kalóriát igen, megpróbálod ezeket a zsírraktárakat eltüntetni.
  3. A szervezeted ettől beijed – kevés az üzemanyag – és lassabb fokozatra kapcsol.
  4. Majd végül amikor visszatérsz az eredeti, kívánatos életmódodhoz, akkor a diétához képest nagyobb kajamennyiség már egy lassabb, kevésbé pörgős szervezetre nehezedik rá.

Hát csodálkozol, ha visszahízol? Sokszor még többet, mint a diéta előtt?

Mi lenne, ha ehelyett inkább az eredeti okot szüntetnéd meg? Mi lenne, ha megszabadulnál a méreganyagoktól, és a szervezetednek nem lenne szüksége miért zsírraktárakat építeni?

Mi a megoldás?

Önsanyargató fogyókúra?

Csökkentett energiabevitel, ami aztán esetleg a méreganyagok elszabadulásához vezet?

Mindenféle csodapirulák, amik talán ideig-óráig elnyomhatják az éhségérzetet, de vajon végleges megoldást nyújtanak-e?

Ugye te is érzed, hogy ezek nem igazán segítenek?!

Mi lenne, ha félmegoldások helyett képes lennél kezelni a probléma igazi okát?

Mi lenne, ha egészségesen, szenvedés nélkül képes lennél megszabadulni a szervezetedben az évek során felhalmozott méreganyagoktól, és így már nem lenne szüksége a testednek miért zsírszöveteket felhalmozni?

Lehetséges, hogy képes lennél a fölös kilóidtól egy életre megszabadulni?

Lefogyni éhezésmentesen és jojó nélkül?

Lehet, hogy végre egyszer jól éreznéd magad a bőrödben? Olyan testsúllyal, ami eddig csak elérhetetlen álom volt?

Boldog nő

Ezt szeretném most megmutatni Neked!

Az élő Fitt Klub rendezvények egyelőre szünetelnek, kérem megértésed. Addig is a témában sok hasznos cikket találsz itt a honlapon.

tisztító kúra

Szólj hozzá!