Az omega 3 hatása, még inkább az omega 3 hiányának hatása

Pontosabban az omega 3 zsírsavak hatása. Ahogy azt már egy másik, omega 3 zsírsavakról szóló cikkünkben leírtuk, tulajdonképpen 3 fő omega 3 típussal foglalkozunk., Az első az alfa-linolénsav vagyis az ALA (angol nyelvű rövidítéssel), a következő az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).

Szintén említettük, hogy ezek az omega 3 zsírsavak a szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek, esszenciálisak. Vagyis, ahhoz kellenek, hogy szervezetünk zavar nélkül tudjon működni. Ha minden rendben van, nincs problémánk, nem történik semmi rendkívüli.

Mi a helyzet azonban akkor, ha ez nem így van? Hogyan jelez a szervezetünk, ha ezek a zsírsavak hiányoznak a szervezetünkből, mert étkezésünkkel nem viszünk be elegendő mennyiséget? Vagyis itt inkább az omega 3 hiányának hatásáról beszélhetünk.

Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani ezeket a zsírsavakat, velük kapcsolatosan a táplálkozásra hagyatkozhatunk. De elegendő-e a táplálkozás a mai életvitelünk mellett?

Manapság az állandó időhiány miatt nem tudunk tápláló, egészséges és jó hatású ételeket készíteni, így egyre inkább olyan világban élünk, ami felborítja az egyensúlyt a szervezetünkben, mert az nem erre lett kitalálva. Jó eséllyel van szükségünk táplálékkiegészítőre, az egészséges omega 3 mennyiség pótlására.

Élelmiszereink a megváltozott termelési folyamatok eredményeként ma már jóval kevesebb, számunkra hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint régen. A mai táplalkozási szokások bőven ellátnak minket omega 6-tal, de többnyire fájdalmasan alacsony az omega 3 szint. A két zsírsavra a szervezetben megközelítőleg 1:1 arányban van szükség. Tulajdonképpen erről az arányról beszélünk, amikor az omega 3 jelentőségét részletezzük.

Az omega 3 hatása (most már tényleg)

Az omega 3 zsírsavak kedvező hatása a szív és keringésrendszerre.

Az EPA és a DHA, mint omega 3 zsírsavak hozzájárulnak a normál szívműködéshez.

Ez az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által igazolt, rengeteg vizsgálattal ellenőrzött tény.

Ez az állítás csak olyan élelmiszertermékek esetében tüntethető fel, amelyek legalább az 1924/2006/EK rendelet mellékletének omega-3 zsírsavakra vonatkozó része szerinti értelemben EPA- és DHA-forrásnak számítanak. Ahhoz, hogy az állítást fel lehessen tüntetni, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy a kedvező hatás 250 mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el.

A DHA és EPA ( omega 3 zsírsav) (több mint 3 g) hozzájárul a normális vérnyomás fenntartásához.

Ha valaki vérnyomás problémákkal küzd, lehet hogy érdemes végig gondolni az omega3 pótlást is. Az omega3 természetes anyag, szervezetünk számára esszenciális.

Az EPA és a DHA hozzájárul a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához.

Itt lehet hogy érdemes megnézni, mit is jelent a normál trigliceridszint a vér esetében.

Mit okozhat a magas trigliceridszint?

Ha tartósan magas a vérzsírszint, nő az érelmeszesedés kialakulásának veszélye, továbbá fokozódik a szívkoszorúér-, illetve agyi érelzáródás kockázata. Közvetetten azonban a túlsúly okozta gondokkal is számolni kell. Egyes tanulmányok szerint bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának is fokozódik a kockázata, pl.: vastagbélrák, petefészekrák, mellrák. Vagyis jól tesszük, ha igyekszünk normál szinten tartani a vér normál triglicerid szintjét. Kutatások ( és az EFSA szerint is) szerint az omega-3 zsírsavak segítenek ebben.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6392/trigliceridek-neutralis-zsirok

Nézzük meg hogyan állunk itthon a szív és érrendszeri megbetegedésekkel:

A szív- és érrendszeri megbetegedések – a leggyakoribb halálokozók Magyarországon.

Ami a leggyakoribb halálozási okot illeti: messze a szív, és érrendszeri betegségek vezetnek. 2018-ban, az utolsó évben, amelyről már rendelkezésre áll a részletes statisztika, az összes elhunyt 50 százalékát jelentette.

https://novekedes.hu/elemzesek/hany-ember-hal-meg-magyarorszagon-es-miben

De nézzük meg ezt az adatot a magyar átlagos táplálkozási szokások viszonylatában. Milyen gyakran fogyasztunk itthon halat? Mennyi hal fogyasztása lenne szükséges a megfelelő omega3 beviteléhez? Hol ritkábbak a szív és keringési megbetegedések? Vajon ezek az országok hogyan állnak a halfogyasztással általában? Egyáltalán milyen típusú hal a megfelelő? Van-e különbség? ( van).

Angolszászol közmondás, hogy a megelőzés jobb mint a gyógyítás. Nálunk nem igazán van nagy divatja a megelőzésnek. Nem szeretünk megelőzésre költeni, mondván nincs rá szükségünk, nincs semmi bajom. Nem is nagyon tudjuk mire érdemes költeni a pénzünket a táplálékkiegészítők végtelen kínálatával szembesülve. Orvoshoz már csak akkor kerülünk, amikor már megvan a baj. Mennyit ér meg nekünk a saját egészségünk megőrzése? Vagy mennyibe kerül a megbetegedésünk, amennyiben ehhez összeget tudunk rendelni?

A szervezet aktuális állapotának egy jó jelzőértéke az omega 6:3 arány. Szeretné tudni hogy áll az omega6: omega3 aránnyal? Kattintson a linkre.

A fentiek alapján az omega 3 egy jó választásnak tűnik, ha szívünkre, érrendszerünkre szeretnénk vigyázni. De vajon jó lehet-e bármi másra?

Az omega 3 zsírsavak hatása az agyműködésre.

A DHA segít fenntartani a normál agyműködést ( jótékony hatás napi 250 mg fogyasztás esetén érhető el)

Az omega 3 zsírsavak és a látásra.

A három zsírsav közül a DHA mennyisége különösen magas a szem (retina) és az agy sejtjeiben.

Ki ne szeretné, hogy mentális funkciói hosszú ideig és zavartalanul működjenek? Mindemellett a hangulatzavarokkal járó mentális betegségekre (például depresszió) is hatással lehetnek. (https://www.amazon.com/Omega-3-Connection-Groundbreaking-Anti-depression-Program/dp/0684871386#reader_0684871386).

A várandós és szoptatós kismamák DHA bevitele ( több mint 450 mg) hozzájárul a magzat és a csecsemő agyának normális fejlődéséhez valamint a magzat és a csecsemő szemének normális fejlődéséhez.

A fentiek alapján határozottan az a benyomás, hogy az omega 3 zsírsavak jótékony hatását érdemes kihasználni.

Amikor orvoshoz kerülünk már csak a helyzet javításán fáradozhatunk. A szervezetünkben szemünkkel nem látható folyamatok zajlanak, tudtunk nélkül, anélkül, hogy gyanakodnánk bármire. De elérhető egy teszt ami az omega 6 : 3 arányunkat méri, és képet ad arról, hogy sejtszinten mi a helyzet. Ha érdekel bővebben ez az egyszerű, bárki számára elérhető teszt, kattints a linkre.

Szólj hozzá!